Als je linkshandig bent, dan heeft de wetenschap net uitgevogeld hoe dat juist komt

Als je linkshandig bent, dan ben je deel van een vocale minderheid: want was het al niet bewezen dat creatieve mensen meer geneigd zijn om linkshandig te zijn? Dat dachten wij ook ja. Maar nu weten we dus ook waar die ‘andere’ handigheid vandaan komt en het heeft niks te maken met je hersenhelften, ’t zit allemaal in je ruggengraat. 

Vergeet alles wat je ooit wist over het hoe en waarom van linkshandigheid: die uitzondering op de regel ontstaat namelijk niet in je hersenen, maar in je ruggenmerg. Dat ontdekten onderzoekers van de Ruhr-Universität Bochum in samenwerking met Nederlandse researchers. De mythe gaat namelijk al lang de ronde dat je biologisch voorbestemd bent om links- of rechtshandig te zijn.

En da’s waar, maar die voorbestemming zou ‘m in je hersenen gezeten hebben: volgens die theorie zou natuurlijke selectie ervoor gezorgd hebben dat je taalgevoel en spraak in de linkerhelft van je hersenen zitten, ook de kant die je rechterhand bestuurt. Uiteindelijk werd de meerderheid van de mensheid rechtshandig, zo’n 90%.

iStock

Vandaar ook meteen het idee dat je, als je linkshandig bent, creatiever zou zijn. Want gebruik je liever je linkerhand, dat bestuurd wordt door de rechterhelft van je brein, dan zit die besturing ook meteen in de hersenhelft die zich creatief uitleeft en logisch nadenkt.

Lager in je lijf

Maar het nieuwe onderzoek sluit dus uit dat zo’n voorkeur voor links of rechts ontstaat in je hersenen. De researchers keken namelijk naar hoe embryo’s ontwikkelen. We weten al uit echo’s uit de jaren tachtig dat embryo’s vanaf de achtste week hun linker- of rechterhand leren bewegen. Vanaf de dertiende week hebben ze een favoriete hand.

iStock

Hier begint de wetenschap: simpel gesteld worden arm- en handbewegingen gestuurd via de motorische schors in je hersenen. Die stuurt dan een corresponderend signaal naar je ruggengraat, die dat dan vertaalt naar een beweging. Dat stukje van je hersenen is echter niet vanaf het begin met je ruggengraat verbonden. Zelfs voor die connecties gevormd zijn, hebben embryo’s dus al een voorkeur. Daarom gaan onderzoekers er nu van uit dat de oorzaak voor linkshandigheid gerelateerd is aan je ruggengraat en -merg, niet je hersenen.

Daarmee is natuurlijk nog niks gezegd over die zogezegde creativiteit van linkshandigen. Daar kunnen de onderzoekers geen conclusies over trekken.

Meer
Lees meer...