Als je ooit een MySpace-account gehad hebt, dan moet je nu dringend al je paswoorden veranderen

Myspace lijkt een beetje op het stenen tijdperk van de sociale mediaplatformen: ooit had iedereen een account, maar nu zit niemand er nog op. Zelfs als je je account al jaren niet meer gebruikt is er nu slecht nieuws: de gegevens van de 350 miljoen gebruikers zijn vorige week op een hackerswebsite te koop aangeboden. En dat zou wel eens stevige gevolgen kunnen hebben voor iedereen die ooit een Myspace-account had.

De site, waar je vroeger indie-bandjes kon ontdekken en erover stoefen tegen je maten, was immens populair in zijn beginjaren, maar hield het niet lang uit. In 2003 was Myspace de vierde meest bezochte community website, vanaf 2006 ging het stijl bergaf. Toch hackte iemand Myspace in 2013, en nu kan je die gegevens dus kopen op een hackersite.

De hacker, die zichzelf ‘Peace’ noemt, brak ook al in bij Tumblr en LinkedIn, meldt Wired. Hij stal gegevens, paswoorden en log-ins van ongeveer 360 miljoen gebruikers die op Myspace zaten en biedt die nu te koop aan. Aangezien de beveiliging bij Myspace in 2013 sterk werd opgevoerd, zijn enkel de mensen die na 2013 een account aanmaakten safe.

Probleem?

Hoe erg is dit nu? Wel, hoewel er dus niemand nog op Myspace zit, is het probleem vrij groot. Myspace hield nooit kredietkaartgegevens bij, en je loopt dus geen direct financieel risico. Maar er zijn er wel privacyproblemen. Je Myspace-account zou kunnen gehackt worden en mensen die dezelfde email/login/passwoord combinatie gebruiken voor elke website die ze bezoeken, zitten wél in de problemen.

Met de gegevens van Myspace kunnen hackers makkelijk testen of je paswoord ook geldig is op Facebook, Netflix of Amazon, bijvoorbeeld. Ideaal gesproken verander je dus alle paswoorden van elke website die je gebruikt en zéker die websites waar wél een kredietkaart aanhangt. Ook je Myspace-account moet een nieuw paswoord krijgen. Maar wie herinnert zich dat nog?

bron: Wired, NYmag

Meer
Lees meer...