Als je overweegt een huis te kopen, nu is het moment: rente op leningen gaat weer stijgen

Als je overweegt een huis te kopen, nu is het moment: rente op leningen gaat weer stijgen

Een huis kopen doe je niet zomaar, het gaat over een misschien wel de grootste aankoop in je leven. Hoeveel je leent, én hoeveel rente je daarbij betaalt, kan veel verschil maken. Maar de woonkredieten, die jarenlang erg lage rente gaven, dreigen voor het eerst sinds lang terug te stijgen. Politieke onzekerheid rond Trump is de oorzaak.

Laat ons eerlijk zijn: de rente staat extreem laag op dit moment. Dat geldt voor woonkredieten, maar ook voor allerlei andere leningen. Onderliggend is het de Europese Centrale Bank (ECB) die de rente bewust heel laag houdt, om zo de economie aan te zwengelen.

Maar er zit onzekerheid in de markt: die heeft te maken met de verkiezing van Donald Trump als Amerikaans president. Niemand weet precies wat die van plan is, en dat zorgt voor onrust. Want hij heeft wilde plannen, zowel militair als diplomatiek. En z’n beloftes, onder meer om de wegen en infrastructuur te vernieuwen in de VS en een muur bij Mexico te bouwen, die gaan enorm veel geld kosten. Inflatie en een groter begrotingstekort dreigen. Dat alles vertaalt zich voorlopig in iets hogere rente. En de verwachting is dat die nog gaan stijgen.

“De bocht naar hogere tarieven is ingezet”

Uiteindelijk hangen de woonkredieten in België af van de rente op Belgische staatsobligaties op tien jaar, de zogenaamde OLO’s. En Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING, kondigt in De Tijd aan dat die aan het stijgen zijn, en dat hij een verder stijging verwacht. “Het dieptepunt ligt achter ons, de bocht naar hogere tarieven is ingezet. “Hoewel de rente voorlopig nog vrij laag blijft, zitten we op een keerpunt. Dat zal niet in één rechte lijn gebeuren, maar via een hobbelig pad.” Vanden Houte verwacht nog een verdere stijging.

De Belgische langetermijnrente op die OLO’ is de laatste weken opgelopen van iets meer dan 0,50 procent naar 0,75 procent. De woonkredieten gaan dus hoe dan ook nu al wat omhoog.

Gesponsorde artikelen