Als je straks tijdens je vakantie op een olifant wil kruipen, lees dan eerst even dit

Als je straks tijdens je vakantie op een olifant wil kruipen, lees dan eerst even dit

In Thailand, Sri Lanka, Nepal, India, Laos en Cambodja is het de normaalste zaak van de wereld: toeristen kunnen daar een ritje maken op een olifant, of een show bezoeken waarin olifanten kunstjes doen. Wat de toeristen niet zien zijn de erbarmelijke omstandigheden waarin de olifanten worden gehouden en het leed dat schuilgaat achter zo’n attractie. 

Dat blijkt opnieuw uit onderzoek van World Animal Protection. De olifanten worden niet alleen mishandeld, ze worden ook steeds vaker uit het wild gehaald.

Voor het onderzoek van World Animal Protection​ werden 220 locaties bezocht waar olifanten voor vermaak van toeristen moeten zorgen. In zes Aziatische landen werd het welzijn van bijna 3.000 olifanten beoordeeld. De conclusie: 77% van de olifanten in gevangenschap hebben een verschrikkelijk leven in onacceptabele omstandigheden.

Alle parken die ritten of shows aanbieden scoren onvoldoende. Dus als je een rit maakt of een show bezoekt, zit je als toerist zeker fout.

30% meer

Het aantal olifanten dat wordt ingezet in de toeristensector is sterk gestegen, met maar liefst 30%. In Thailand, bijvoorbeeld, werken nu 2.198 olifanten in de toeristenindustrie, in 2012 waren dat er nog 1.688. Voorheen werd veel gebruikt gemaakt van tamme olifanten die dertig jaar geleden bij de houtkap werden gebruikt. Tegenwoordig worden de dieren uit het wild gehaald. Voor deze wilde olifanten volgt een zwaar leven in een toeristenpark, schrijft World Animal Protection in een rapport.

Problemen

De olifanten zitten opgesloten of geketend in kleine verblijven. De dieren hebben het ook erg lastig met de (luide) muziek die in dat soort attractieparken vaak wordt gespeeld.

Ze hebben het ook niet op grote groepen mensen en worden vastgemaakt aan kettingen korter dan drie meter wanneer ze niet aan het “optreden” zijn of met toeristen rondrijden. Het voedsel is slecht en de diergeneeskundige zorg “zeer beperkt”, aldus de organisatie.

“Olifanten worden meestal in bedwang gehouden door grote stokken met scherpe haken”, zegt Herman Volker van World Animal Protection. “Die stokken zijn altijd ergens in de buurt. Dus de olifant ziet altijd de dreiging van zo’n haak, mocht hij iets anders van plan zijn dan mensen willen.”

Toeristen die olifanten willen zien, worden door de organisatie geadviseerd naar wildparken te gaan.

Gesponsorde artikelen