Als jij ook dacht dat Beck’s Duits bier is, dan kan het je nog geld opleveren

Hoezo? Beck’s, is dat geen Duits bier? De naam zegt van wel, en de tekst op het flesje bevestigt dat. Maar Becks wordt gebrouwen in St. Louis met water uit de staat Missouri. Beck’s is dus eigenlijk een Amerikaans bier geworden en Anheuser-Busch InBev misleidt de klanten, zo redeneerden de initiatiefnemers van een rechtszaak.

De aanklagers hebben een akkoord omtrent een vergoeding gesloten met Anheuser-Busch InBev. Wie in de VS sinds 2011 enkele honderden flesjes Beck’s heeft gekocht, kan een vergoeding tot 50 dollar krijgen. En dat allemaal omdat Beck’s dus niet op Duits grondgebied wordt gebrouwen. Dat was ooit wel zo, want tot 2002 was de pils in handen van enkele Duitse families. Maar het Belgische Interbrew kocht het bier toen op en na de fusie met het Braziliaanse AmBev verhuisde Beck’s in 2012 naar de Verenigde Staten.

Op zich niets mis mee, dat gebeurt nog wel. Maar wat staat er op de flesjes te lezen: ‘Duits kwaliteitsbier’ en ‘Afkomstig uit Bremen, Duitsland’. Daardoor dacht de meerderheid van de klanten dat het om een geïmporteerd bier uit Duitsland ging. Klanten van Beck’s waren volgens de aanklacht in de waan dat ze door Beck’s te kopen Duits bier van hoge kwaliteit kochten. Een echte rechtszaak zal er waarschijnlijk niet komen, aangezien er dus al een akkoord is.

Flickr/Curtis Perry

Vergoeding

Klanten zullen online een formulier kunnen invullen. Per flesje Beck’s dat ze kochten krijgen ze 10 dollarcent terug, per six-pack een halve dollar, en per 20-pack 1,75 dollar. Omdat het zo hoog kan oplopen is overeengekomen een plafond van maximaal 50 dollar in te stellen. Klanten moeten natuurlijk ook nog kunnen bewijzen dat ze de voorbije vier jaar echt zo veel flesjes Beck’s hebben gekocht. En voor wie toch wist dat Beck’s in Amerika wordt gebrouwen, knijpen ze een oogje dicht.

Het label op de flesjes zal nu natuurlijk ook worden aangepast. Er zal duidelijk op staan dat Beck’s in de VS wordt geproduceerd. Het is overigens niet de eerste keer dat AB InBev zich aan deze steen stoot: vorige jaar moesten ze het ook al op een akkoordje gooien omdat klanten dachten dat het bier Kirin echt uit Japan afkomstig was.

Getty Images
(Bron: Wall Street Journal)