Als kinderen hun (bejaarde) ouders in Shanghai niet bezoeken, krijgen ze … straf van de overheid

Als kinderen hun (bejaarde) ouders in Shanghai niet bezoeken, krijgen ze … straf van de overheid

Jongeren die in Shanghai hun ouders of grootouders niet vaak genoeg bezoeken, krijgen straf. Ze belanden dan op een zwarte lijst waardoor je moeilijker aan een job of een lening kan geraken. Blijkbaar loopt de situatie in Shanghai zodanig uit de hand dat het stadsbestuur die nieuwe regels nu aan de bevolking heeft opgelegd. Dat schrijft de Chinese krant China Daily.

Hoewel grootouders en zelfs ouders wel eens klagen over ‘de jeugd van tegenwoordig’, klagen ze nog net iets meer – en vaak ook terecht – over het feit dat ze hun (klein)kinderen veel te weinig zien of horen. Klinkt dat bekend in de oren? Blijkbaar zijn wij niet de enigen die met dat probleem te kampen hebben, want in Shanghai begint het zodanig uit de hand te lopen dat het stadsbestuur maatregelen heeft genomen.

Als volwassen kinderen niet vaak genoeg op bezoek gaan bij hun ouders of grootouders, dan worden ze gestraft. Hun naam belandt dan op een zwarte lijst waardoor ze moeilijker aan een lening of een job kunnen geraken. Ook toegang krijgen tot een sociale uitkering wordt een pak lastiger.

30 procent van de inwoners is 60+

Eigenlijk bestond er al een gelijkaardige verplichting in Shanghai waarbij volwassen kinderen verplicht zijn om bejaarde ouders te bezoeken en te verzorgen indien nodig. Die regels staat in de Regulations on the Protection of the Rights and Interests of the Elderly in Shanghai. En die regels zijn nu dus verstrengd.

Om je een idee te geven van de vergrijzing in Shanghai: meer dan 30 procent van de inwoners is boven de 60 jaar. Dat komt neer op zo’n 4,36 miljoen inwoners van de ongeveer 15 miljoen inwoners. Meer dan 80 procent heeft bovendien maar één kind, als gevolg van de eenkindpolitiek die jarenlang in China van kracht geweest is. Dat blijkt uit officiële statistieken.

Bron: China Daily

Gesponsorde artikelen