Left Right
scrollTop top

Als Snowden alles verklikt wat hij weet aan de Zwitsers, mag hij daar gaan wonen


Als Snowden alles verklikt wat hij weet aan de Zwitsers, mag hij daar gaan wonen

Amerikaans klokkenluider Edward Snowden zou eventueel naar Zwitserland mogen uitwijken voor asiel, op voorwaarde dat hij de Zwitserse inlichtingendiensten dan alles in detail vertelt over de spionagepraktijken van de NSA.

Volgens de Zwitserse krant Sonntags Zeitung, zal Snowden gegarandeerd het land kunnen betreden zonder opgepakt te worden en zelfs een verblijf toegewezen krijgen. Maar hij moet in ruil daarvoor wel alles vertellen wat hij weet over de omvang van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. 

Het is niet zo toevallig dat Zwitserland plots interesse toont voor Snowden. De Zwitserse autoriteiten zijn op dit moment zelf aan het onderzoeken of hun interne netwerken gekraakt werden door buitenlandse mogendheden. Een informant als Snowden kan een schat aan informatie hebben voor de onderzoekers.

Doodstraf

Indien Snowden ingaan op het aanbod van Zwitserland, hoe zit het dan met uitleveringsverzoeken? Het is een vraag die waarover veel Zwitserse politici hun hoofd breken. Als de Verenigde Staten afkomen met dat verzoek, dan zou het afgewezen worden als het politiek gemotiveerd is of als hij in de VS de doodstraf zou krijgen.

In tegenstelling tot Zwitserland pakt Noorwegen het heel anders aan: indien Snowden het waagt daar naartoe te gaan zal hij onherroepelijk gearresteerd en uitgeleverd worden. Een lastige kwestie, want hij werd daar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Wanneer hij die zou winnen, dan zou hij de prijs nooit persoonlijk in ontvangst kunnen nemen. “Noorwegen kan en moet hem dan arresteren”, aldus de eerste minister van Noorwegen Michael Tetzschner. Zijn land heeft immers een uitwisselingsakkoord met de VS en zal zich dus aan de internationale afspraken moeten houden.

Verlenging Russisch visum

Of Snowden daadwerkelijk gaat Rusland zal inruilen voor Zwitserland valt nog te bezien: hij kreeg onlangs nog een verlenging van zijn Russische visum. Die verlenging kwam niet geheel toevallig: die beslissing van Putin kwam er na de economische sancties van de EU tegen Rusland. Strikt gezien is het ook verlenging van zijn tijdelijk visum, geen politiek asiel.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810