Alvast één festival schrapt Down na Hitlergroet en white power-gedoe van Anselmo (Pantera)

Alvast één festival schrapt Down na Hitlergroet en white power-gedoe van Anselmo (Pantera)

Fortarock, het grootste metalfestival van Nederland, heeft de Amerikaanse band Down geschrapt van de affiche. Down-frontman Phil Anselmo bracht vorige week de hitlergroet tijdens een optreden in de Verenigde Staten. Ook riep hij ”White Power”. En dat was niet de eerste keer.

Bij FortaRock in Nijmegen zeggen ze de afgelopen dagen nauw overleg te hebben gehad met ”alle partijen”. Op basis van dat overleg is besloten om het optreden van Down te annuleren. De organisatie wil duidelijk maken ”dat er geen ruimte is voor racisme of fascisme op Fortarock.”

Andere festivals waar Down geprogrammeerd staat deze zomer, zijn zich momenteel ook aan het beraden.

Witte wijn

Anselmo werd gefilmd op Dimebash, een tribute concert voor “Dimebag” Darrell Abbott, wijlen gitarist van Pantera. Hij brengt tot twee keer toe de Hitlergroet en roept bovendien “white power” tegen de aanwezigen.

In eerste instantie probeerde Anselmo het af te doen als een grap. Volgens hem sloeg “white power” op de witte wijn die backstage aan de performers was geserveerd. Onder die performers Dave Grohl en leden van Metallica. “I fucking love everyone, I fucking loathe everyone, and that’s that. No apologies from me”, zei Anselmo.

Een paar dagen later kwam er wel een verontschuldiging, op het YouTube-kanaal van zijn plantenfirma: “Philip H Anselmo here, and I’m here to basically respond to all the heat I’ve been getting that I deserve completely.”

Hij had het zo niet bedoeld, zei Anselmo, en, wie hem kent, wist dat ook wel.

Niet eerste keer

Het probleem is dat Anselmo in het verleden nog wel gelinkt is met racisme. In 1994 bijvoorbeeld weigerde hij tijdens een interview met MTV bijvoorbeeld de fans van Pantera te veroordelen die “white power” scandeerden tijdens optredens. Een jaar later verklaarde hij tijdens een concert dat “rap artists are pissing all over white culture” en verzekerde hij de aanwezigen dat: “Tonight is a white thing.”

Deze keer was er echter felle reactie, vanuit metalmiddens. “Seeing Phil’s actions and his cowardly justification is not only disgusting and inexcusable but antithetical to the punk, metal, underground ethos to which we subscribe”, zei metalcore band All Shall Perish. “Racism has no place in metal to me, metal/punk/hardcore/whateverthefuckyoucallit should be unifying”, reageerde Darkest Hours Mike Schleibaum.

Flynn

Machine Head frontman Robb Flynn vond het zelfs nodig om een video van 11 minuten te posten waarin hij Anselmo terecht wijst … en de metal-gemeenschap: “Only in the metal community is something like this so, so brushed off. If this was Chad from Nickelback, if this was Justin Bieber, if this was Tom Brady, if this was Lars fucking Ulrich … heads would roll.”

Flynn zegt daarin ook dat Anselmo al de hele avond op Dimebash racistische praat aan het verkopen was en dat hij eerder op het event, in de coulissen, ook Hitlergroeten stond te brengen en “white power” stond te scanderen.

Mel Gibson Syndrome

Op de Metal Sucks website schreef Axl Rosenberg dat het inderdaad niet nieuw was, dat racistisch gedrag van Anselmo: “It’s Mel Gibson Syndrome: the guy works in an industry surrounded by Jews and African Americans, but get enough drinks in him, and he almost involuntarily starts to drop racist and anti-semitic epithets.”

Machine Head frontman Robb Flynn postte een video van 11 minuten te posten waarin hij Anselmo terecht wijst … en de metal-gemeenschap verwijt racisme te tolereren.

Gesponsorde artikelen