Amateur vindt verloren gewaande satelliet die NASA 12 jaar geleden kwijtspeelde

Amateur vindt verloren gewaande satelliet die NASA 12 jaar geleden kwijtspeelde

Een Canadese amateurastronoom heeft “per ongeluk” een satelliet van de NASA teruggevonden die al 12 jaar wordt vermist. Eind 2005 ging het contact met de IMAGE-satelliet verloren, toen die bezig was de invloed van magnetische stormen op de atmosfeer van de aarde in kaart te brengen. NASA weet het verlies van de satelliet destijds aan een fout in de krachtbron.

Scott Tilley was eigenlijk op zoek naar sporen van de spionagesatelliet Zuma, die na een mislukte lancering op 8 januari is verdwenen. Tijdens zijn zoektocht door de ruimte ving Tilley zendsignalen op van een ander, onbekend ruimtevaartuig met de code 2000-017A, 26113.

IMAGE

Tilley voerde de code in zijn database van gelanceerde ruimtevaartuigen in en ontdekte dat het satelliet IMAGE was. De Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration (IMAGE) werd gelanceerd in 2000 om de magnetosfeer van de aarde te bestuderen. De magnetosfeer is de ring die onze planeet onder meer beschermt tegen de vernietigende zonnestralen.

IMAGE werkte bijna vijf jaar lang feilloos, maar viel eind 2005 plotseling stil. Wat er precies misging, is onduidelijk, maar de hoop bestond dat zodra de satelliet enige tijd in de schaduw van de aarde verbleef en zijn accu’s tijdelijk zouden leegraken, hij vanzelf weer opnieuw zou opstarten. Dat had in 2007 moeten gebeuren, maar IMAGE bleef stil.

Software kwijt

Maar blijkbaar is de satelliet ergens tussen 2007 en 2018 echter alsnog tot leven gekomen, en lijkt hij vanaf dat moment ook weer data naar de aarde te hebben gestuurd. Maar bij NASA waren ze toen al gestopt met luisteren.

NASA is nu in de archieven aan het zoeken naar oude software om het contact met IMAGE te herstellen. De hoop is zelfs dat de satelliet op termijn weer onderzoek kan gaan doen. Er is een grondstation beschikbaar voor communicatie met de satelliet, maar de oude software die nodig is om het contact te herstellen is nog steeds zoek.

Gesponsorde artikelen