Amazon krijgt vandaag monsterboete belastingen van Europese Unie

Amazon krijgt vandaag monsterboete belastingen van Europese Unie

Amazon, de koning van online shoppen, mag zich schrap zetten voor een monsterboete van de Europese Commissie. Dankzij een héél gunstig belastingregime in Luxemburg betaalden ze nauwelijks taks in de EU. Maar de Europese Commissie bindt al langer de strijd aan met Europese lidstaten die te veel korting gaven. Vandaag weet Amazon wat haar boete is, en die zal niet min zijn.

Waanzinnige groei, dat is wat Amazon de laatste jaren presenteert aan online groei. Steeds meer mensen shoppen online, en daarbij blijft het Amerikaanse bedrijf de nummer één. Maar, een deel van het succes dat Amazon heeft, is gebaseerd op jarenlang belastingen vermijden, door op een heel handige manier gebruik te maken van het gunstregime voor belastingen in Luxemburg.

Dat feestje eindigt vandaag bitter. Want de combattieve commissaris van Concurrentie, Margrethe Vestager, maakt vandaag de boete bekend. Die zou honderden miljoenen euro’s bedragen.

Hele grote overwinning voor Commissie

Vestager vecht tegen de toestand waarbij multinationals superwinsten boeken en nauwelijks bijdragen aan het financieren van heel ons sociaal systeem in Europa. De aankondiging vandaag is dan ook alweer een gigantische overwinning voor haar. Vorig jaar nog smeerde ze Apple een gigantische boete van 13 miljard aan in een soortgelijke zaak.

De rechtszaak van de Europese Commissie tegen Apple draait om Ierland, waar het bedrijf officieel gevestigd is en belasting betaalt. Doelbewust lokte Ierland grote techbedrijven, en die gaven de Ieren dan belachelijk hoge kortingen op hun belastingen, zodat ze nauwelijks nog iets betalen.

Drie jaar geleden begon de Commissie een onderzoek tegen Amazon, dat profiteerde van een systeem in Luxemburg dat door de Commissie als “illegaal” is bestempeld. Zo mocht Amazon jarenlang vanuit Luxemburg royalties betalen aan de moedervennootschap in de VS, zonder dat daarop belastingen verschuldigd waren. Meer dan 1 miljard werd zo onbelast naar de VS gesluisd.

Scherpe reacties van de Amerikanen, en wat doet Trump?

De beslissing van Vestager en de Europese Commissie leidt straks ongetwijfeld tot scherpe reacties in de VS. Bij de boete van Apple reageerden zowel het Amerikaanse Congres als de zakenwereld in Amerika bijzonder hard: Europese bemoeienis en een oneerlijke praktijken, zo vonden ze. Apple-CEO Tim Cook had het over “total political crap”. Maar het kan verder gaan dan woorden. De Amerikaanse president Donald Trump is al veel langer bezig om het handelsbeleid bij te sturen, en is niet bang om plots te dreigen met allerlei vergeldingsmaatregelen.

Amazon staat niet alleen als zaak. Naast Apple kreeg ook Starbucks al een boete voor fiscale constructies in Nederland. Fiat en Engie deden overigens net hetzelfde als Amazon in Luxemburg, verwacht wordt dat ook zij een stevige boete gaan krijgen. En er komt nog meer van de Europese Commissie: McDonalds mag zich aan een monsterboete verwachten.

Voor Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Commissie, is de beslissing extra gênant. De Luxemburger was jarenlang de eerste minister van dat land, en wist perfect wat die multinationals allemaal deden in z’n land. Maar het was een manier om jobs naar zijn land te lokken, of ten minste dat was altijd de achterliggende vergoelijking om miljarden euro’s korting in belastingen te geven.

Gesponsorde artikelen