‘American Gods’ toont samenkomst van de goden in trailer voor tweede seizoen

‘American Gods’ toont samenkomst van de goden in trailer voor tweede seizoen

Het eerste seizoen van ‘American Gods’ was een groot succes. Na amper twee afleveringen besliste zender Starz al om een tweede te bestellen. En op Comic Con werd dit weekend een eerste trailer gelost voor dat nieuwe seizoen. Daarin zien we Mr. Wednesday (of moeten we Odin zeggen?) samenzitten met een hele hoop andere goden. Is de grote oorlog tussen de nieuwe en oude goden nabij?

American Gods was een moeilijke serie om vatten. De verschillende nevenverhaaltjes en mythes die doorheen het verhaal van Shadow Moon werden verteld, waren even absurd en gek als geniaal. De serie haalde dan wel geen gigantische kijkcijfers (het opende sterk met net geen miljoen kijkers maar zakte daarna weg naar 600.000), toch kreeg het eerste seizoen bijzonder goede kritieken (ook wij kroonden het tot onze ‘serie om in het weekend te bingewatchen’, lees hier de review). Starz was er dan ook snel bij en bestelde al na amper twee afleveringen een tweede seizoen.

Problemen

Maar tot zover het goede nieuws, want showrunners Bryan Fuller en Michael Green verlieten American Gods, naar verluidt na een dispuut met producent FremantleMedia. Fuller en Green wilden een nog hoger budget voor de serie. ‘Nog’ hoger, want het eerste seizoen werd al gedraaid voor zo’n 10 miljoen dollar (8,67 miljoen euro) per aflevering. FremantleMedia weigerde het budget echter te verhogen en dus vertrokken Fuller en Green.

Met Jesse Alexander haalde American Gods wel een waardige opvolger binnen. Alexander werkte al mee aan de hitserie Lost en werkte zelfs al samen met Fuller aan, onder andere, Hannibal en Heroes. Alexander zal samen met Neil Gaiman, de auteur van het boek waarop de serie is gebaseerd, de show leiden. Gaiman zelf had ook een meer prominentere rol in de productie van dat tweede seizoen.

Maar daar hielden de problemen niet op voor American Gods. Met Ian McShane (Mr. Wednesday), Rick Whittle (Shadow Moon) en Emily Browning (Laura Moon) tekenen de drie absolute hoofdpersonages wel present voor het nieuwe seizoen, maar Gillian Anderson zullen we niet meer terugzien. Anderson, die op een indrukwekkende manier de rol van Media neerzette, haalde het vertrek van Fuller en Green aan als de aanleiding voor haar eigen vertrek. Ook Kristin Chenoweth (Ostara/Easter) is nog onzeker. “Met Bryan als showrunner had ik sowieso teruggekeerd voor een aantal afleveringen, maar nu weet ik het niet meer”, bekende ze aan Variety.

“De serie zal een pak donkerder worden”

“Veel van de snelheid en de droomachtige kwaliteit van het eerste seizoen kwam door de mentale staat van Shadow Moon”, stelde toenmalig showrunner Fuller nog in een interview met The Wrap. “Nu hij duidelijk een believer is, kunnen we verwachten dat we de verhalen een beetje anders gaan vertellen.” Verwacht wordt dat de serie een pak sneller vooruit zal gaan in seizoen twee en veel meer op het verhaal zal focussen.

“We kunnen er niet vanonder dat de wereld waar we over zullen schrijven een pak donkerder zal zijn”, vertelde die andere toenmalige showrunner Green aan Deadline. “Dus het zou me niet verbazen mocht het tweede seizoen een pak kwader worden.” De vraag is natuurlijk of de serie ook na het vertrek van de twee showrunners nog op dezelfde manier zal uitdraaien. Als we op de trailer mogen afgaan die op Comic Con werd gelost, lijkt het alvast van wel.

Bekijk hieronder de trailer voor het tweede seizoen van American Gods:

Gesponsorde artikelen