Amerika zet Rusland voor keuze: kamp-VS of kamp-Assad. Maar Poetin blijft Syrische gifgasaanval ontkennen

Amerika zet Rusland voor keuze: kamp-VS of kamp-Assad. Maar Poetin blijft Syrische gifgasaanval ontkennen

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Tillerson gaat in gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov ondanks de spanningen tussen de twee landen naar aanleiding van Amerikaanse bombardementen op Syrië. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van het Syrische Assad-regime dat onlangs chemische wapens gebruikte tegen zijn eigen bevolking. Tillerson vindt dat Rusland moet kiezen tussen de VS en Assad. Maar Poetin beweert dat er helemaal geen gifgasaanval was en maakt vergelijkingen met de Amerikaanse inval in Irak uit 2003. 

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is momenteel in Moskou. Daar zal hij praten met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en met president Vladimir Poetin. Het bezoek stond al langer gepland en gaat gewoon door, ondanks de spanningen tussen de twee landen naar aanleiding van de Amerikaanse luchtaanval op een Syrische luchtmachtbasis.

De VS bombardeerde de legerbasis van het Assad-regime omdat de Syrische president Assad gifgas gebruikt had tegen zijn eigen bevolking. Rusland is een bondgenoot van het Assad-regime. Het Kremlin sprak van “significante schade” voor de relaties tussen Rusland en de VS, en heeft Syrië ook aangeboden mee te helpen bij het versterken van de luchtverdediging.

Geen vrede met Assad

Van de VS moet Assad van het politieke toneel verdwijnen. “Het is duidelijk dat het tijdperk van de familie Assad op zijn einde loopt,” zei Tillerson in een officiële toespraak voor zijn vertrek naar Moskou.

Hij voegde daaraan toe dat er goed nagedacht moet worden over hoe het Assad-regime ten val gebracht zal worden en over hoe de machtsovergang in zijn werk zal gaan omdat dat bepalend is voor de stabiliteit in Syrië.

G7

Voor zijn vertrek naar Moskou woonde Tillerson in Italië nog een vergadering bij van de G7. Dat is een internationaal forum waarop belangrijke landen wereldproblemen bespreken. Zijn momenteel lid: het VK, de VS, Frankrijk, Italië, Duitsland, Canada en Japan. De EU wordt ook vertegenwoordigd maar Rusland vloog in 2014 uit de groep (toen nog G8) vanwege de annexatie van de Krim.

Op de G7-top werd geprobeerd tot een gemeenschappelijk standpunt te komen over Syrië en Rusland. Alle deelnemende landen waren het erover eens de onrust in Syrië niet opgelost kan worden met Assad als president. Het VK stelde sancties voor tegen Rusland maar die werden niet door iedereen goedgekeurd.

Rusland moet kiezen

Momenteel ligt er veel druk op Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Assad. Volgens de VS en andere landen is Rusland mee verantwoordelijk voor de slachtoffers en gruweldaden in Syrië.

“Wij willen het lijden van de Syrische bevolking verlichten,” aldus Tillerson in zijn toespraak. “Rusland kan deel uitmaken van die toekomst en er een belangrijke rol in spelen. Of Rusland kan zijn vriendschap met Syrië blijven volhouden, wat volgens ons de Russische belangen op langere termijn niet ten goede zal komen.” Met andere woorden: je kiest voor ons (de VS) of voor hen (Assad).

Poetin vergelijkt met Saddam Hoessein

Ook president Poetin liet van zich horen. Vandaag heeft hij in een persconferentie de Amerikaanse luchtaanval op de Syrische legerbasis vergeleken met de Amerikaanse claim uit 2003 dat de Irakese dictator Saddam Hoessein massavernietigingswapens had.

Dat was toen het argument van de Amerikanen en de Britten om Irak binnen te vallen en Hoessein af te zetten. Er is tot op de dag van vandaag geen bewijs gevonden dat Irak over zo’n wapens beschikte.

“Geen gifgasaanval”

Ook zei Poetin dat hij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens zou inroepen om de gifgasaanval van Assad te laten onderzoeken. Volgens het Kremlin is er helemaal geen chemische aanval uitgevoerd.

“Provocatie van de rebellen”

Poetin noemt de luchtaanval dan ook een provocatie van Syrische rebellen, die de schuld in de schoenen van president Assad willen schuiven. “We zijn van plan om naar de organen van de Verenigde Naties in Den Haag te trekken en roepen de wereldwijde gemeenschap om de zaak grondig te onderzoeken en om evenwichtige beslissingen te maken gebaseerd op de uitkomst van het onderzoek,” aldus Poetin.

Gesponsorde artikelen