Amerikaanse ambassadeur bevestigt dat Trump het op akkoord wou gooien met Oekraïne

epa

Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, heeft onder ede verklaard dat er sprake was van ‘voor-wat-hoort-wat’ tussen Amerikaans president Trump en Oekraïne. Als de Oekraïense president Zelensky het Witte Huis wilde bezoeken, zou hij een onderzoek hebben moeten laten uitvoeren tegen de politieke tegenstanders van Trump. Washington zou honderden miljoenen dollars aan militaire steun aan Oekraïne achtergehouden hebben om de druk op te voeren.

Oekraïne zou aangemoedigd zijn om vooral veel publiciteit te geven aan een onderzoek tegen de tegenstanders van Trump. De zitting, waarin Sondland de uitspraken deed, ging door in het Amerikaans Congres. Dat meldt onder andere de Amerikaanse krant Washington Post.

De Democraten beschuldigen Trump er dus van zijn macht en ambt als president misbruikt te hebben. Volgens hen heeft hij zijn persoonlijke politieke belangen boven het publieke belang gesteld. Daarom werd er officieel een onderzoek ingesteld om hem af te zetten als president. De Republikeinen vinden dat een lastercampagne tegen Trump.

Sleutelrol voor advocaat

epa: Rudy Giuliani

Sondland zei dat Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van Trump een sleutelrol speelde in de zaak. “We snapten allemaal dat als we weigerden om met Giuliani te werken, we een belangrijke mogelijkheid zouden verliezen om de relatie tussen de Verenigde Staten en Oekraïne te verstevigen. Dus we volgden de bevelen van de president op. Hij uitte de wensen van de president en we wisten dat de onderzoeken belangrijk waren voor de president”, verklaarde de Oekraïense president Zelensky.

Sondland zette dus, samen met andere Amerikaanse functionarissen, de regering in Kiev onder druk. Giuliani zei nooit dat de militaire hulp van het onderzoek afhing, maar Sondland wel. Giuliani blijft weigeren om voor het Congres te getuigen en Trump blijft de ‘voor-wat-hoort-wat’-zaak ontkennen.

Pence en Pompeo op de hoogte

epa

De Amerikaanse EU-ambassadeur Sondland gaf ook aan dat, naast Trump, vicepresident Pence en minister van Buitenlandse Zaken Pompeo, op de hoogte waren van: “Iedereen wist ervan. Het was geen geheim.”

Sondland benadrukte dat hij tegen het tegenhouden van de militaire hulp was en zich daar ook over uitsprak tegen Pence.

Gesponsorde artikelen