Amerikaans Huis van Afgevaardigden bestempelt tweets Trump als racistisch

Donald Trump
GettyImages

De Amerikaanse president Donald Trump kwam eerder deze week voor de zoveelste keer onder vuur te liggen. Deze keer ging het om tweets waarin de president uithaalde naar nieuwe democratische parlementsleden. In de tweets had hij het gemunt op de dames Alexandra Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley en Ilhan Omar, die in het Congres al de bijnaam ‘the squad’ kregen.

“Waarom gaan ze niet terug naar de volledig kapotte en criminele plaatsen waar ze vandaan komen om die op te lappen? Dan kunnen ze terugkomen en ons vertellen hoe ze dat gedaan hebben. Ze hebben jullie hulp daar dringend nodig, jullie kunnen niet snel genoeg vertrekken.” Het zijn deze woorden van de Amerikaanse president Donald Trump, die op heel wat kritiek botsten. En die kritiek komt niet langer alleen vanuit de bevolking.

Racistisch

Al meteen werden de tweets door het grote publiek bestempeld als racistisch. Dat de Amerikaanse president op zo’n manier uithaalt naar leden van het Congres was ongezien. De volledige reeks tweets luidde als volgt. “Het is zo interessant om ‘progressieve’ Democratische Congresvrouwen te zien, die afkomstig zijn uit landen waar de overheid een volledige ramp is. De ergste, meest corrupte en onbekwame in de wereld (als ze al een functionerende overheid hebben).”

“Nu verkondigen zij luid en hard tegen de mensen van de Verenigde Staten, de grootste en sterkste natie ter wereld, hoe de overheid geleid moet worden. Waarom gaan ze niet terug naar de volledig kapotte en criminele plaatsen waar ze vandaan komen om die op te lappen? Dan kunnen ze terugkomen en ons vertellen hoe ze dat gedaan hebben. Ze hebben jullie hulp daar dringend nodig, jullie kunnen niet snel genoeg vertrekken. Ik ben er zeker van dat Nancy Pelosi jullie met veel plezier gratis reisplannen bezorgt!” Een duidelijke verwijzing dus naar Alexandria Ocasio-Cortez en de rest van haar ‘squad’ en dat hadden de vrouwen in kwestie natuurlijk ook meteen door.

“Mijn land is de Verenigde Staten en het is inderdaad corrupt”

Alexandria Ocasio-Cortez liet er dan ook geen gras over groeien en reageerde meteen gevat op de tweets van de Amerikaanse president. “Mr. President, het land waar ik ‘vandaan kom’ en het land dat we ons allemaal aan toezweren, is de Verenigde Staten”, zo reageert de Amerikaanse met een moeder met Puerto Ricaanse roots. Ze gaat verder met en sneer naar de president. “Maar aangezien jij onze grens vernield hebt met onmenselijke kampen, allemaal voor je eigen voordeel, dan heb je inderdaad geleid over de corruptie.”

En ook de rest van de squad sprak zich duidelijk uit tegen de president. Zo nam Rashida Tlaib zelfs het woord “impeachment” in de mond, waarmee ze oproept tot het afzetten van de Amerikaanse president.

Stemming Huis van Afgevaardigden

Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib
GettyImages

De tweets hebben ondertussen het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bereikt. Daar werd er gestemd of de tweets racistisch waren. Uiteindelijk oordeelde een meerderheid van het Huis dat dat het geval was.

Dat is natuurlijk geen verrassing, aangezien de Democraten tegenwoordig de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Wel opvallend was dat er vier republikeinen van mening waren dat de tweets racistisch waren en ook één onafhankelijk lid van het Huis was van die mening. In totaal stemden 240 leden voor de motie, 187 stemden tegen.

Geen gevolgen

Zo’n stemming allemaal goed en wel, maar veel effect heeft het niet. Het gaat louter om een veroordeling van de uitspraken. In de motie staat het volgende te lezen. “Het Huis van Afgevaardigden veroordeelt met klem de racistische opmerkingen van de president, die angst voor en haat tegenover nieuwe Amerikanen en mensen met kleur legitimeren en vergroten.”

Er zijn geen verdere juridische gevolgen voor de president. Maar het is natuurlijk wel een signaal van het Huis dat ze het niet eens zijn met de taal die Trump hanteert op Twitter. Verder maakt het ook duidelijk dat Ocasio-Cortez en haar squad niet zomaar met zich zullen laten sollen en niet bang zijn om tegen de president in te gaan.

Gesponsorde artikelen