Amerikaans leger krijgt nieuw speeltje: de onbemande Black Hawk

Amerikaans leger krijgt nieuw speeltje: de onbemande Black Hawk

Helikopterbouwer Sikorsky werkt aan een project waarbij alle bestaande drones in het niets vervagen: een onbemande Black Hawk-helikopter. De ‘optionally piloted Black Hawk’ zoals het ding heet, heeft de eerste testen met glans doorstaan. Het toestel kan zowel vanop de grond bestuurd worden als zelfstandig vliegen.

Vorige maand werden de eerste tests met de onbemande helikopter gedaan. Een beperkte crew bestuurde het toestel vanop afstand vanaf de grond en voerde enkele kleine bevoorradingsmissies uit. Maar een team dat de Black Hawk vanop afstand bestuurt is zelfs niet noodzakelijk, de helikopter kan geprogrammeerde routes volledig zelfstandig afleggen, zoals je hieronder kan zien.

Besparingen

Het project is onderdeel van een poging van het Amerikaanse leger om te besparen op troepen en uitgaven. Dat willen ze onder andere doen door ervoor te zorgen dat één van de meest iconische helikopters ter wereld, de Black Hawk, in de toekomst zonder piloot op missie kan gaan.

“De autonome helikopters kunnen worden ingezet bij noodzakelijke, saaie bevoorradingsmissies, maar ook voor missies met veel risico zijn ze ideaal”, zegt Chris Van Buiten van Sikorsky.

Het Pentagon werkt trouwens aan meerdere projecten om het aantal crewleden aan boord van militaire vliegtuigen te beperken. Het Aircrew Labor In-Cockpit Automation System (ALIAS) bijvoorbeeld, is een soort van automatische piloot die vijf teamleden kan vervangen, waardoor één piloot voldoende is om de operatie uit te voeren.

Bron: Wired.com

Gesponsorde artikelen