Terwijl de Amerikaanse abortuswet op de helling staat, vergoeden sommige bedrijven de kosten van een abortus als zo’n ingreep moeilijk kan gebeuren in eigen staat

De Verenigde Staten stonden eerder deze maand in rep en roer nadat was uitgelekt dat het merendeel van de rechters van het Hooggerechtshof komaf wil maken met het befaamde arrest Roe v. Wade. Omdat het vandaag in bepaalde staten al niet eenvoudig is om een abortus te plegen, vergoeden sommige bedrijven de reiskosten die een werknemer moet betalen om zo’n ingreep te laten doen in een andere staat.

Heel wat Amerikanen zijn niet te spreken over het feit dat het Hooggerechtshof op het punt staat de abortuswet naar de prullenmand te verwijzen. Indien beslist wordt om het arrest Roe V. Wade te vernietigen, is iedere staat vrij om te bepalen of hij abortus al dan niet verbiedt. 28 staten zullen abortus waarschijnlijk verbieden of bijna onmogelijk maken.

Veel kritiek

Een mogelijke afschaffing botst op veel kritiek van de Democraten. “De rechten van alle Amerikanen zijn in gevaar”, zei vicepresident Kamala Harris vorige week. “Als het recht op privacy wordt verzwakt, kan ieder mens een toekomst tegemoet gaan waarin de overheid zich mogelijk kan bemoeien met de persoonlijke beslissingen die je over je leven neemt. Dit is het moment om voor vrouwen en voor ons land te vechten met alles wat we hebben.”

Vandaag is het in sommige staten al heel moeilijk om abortus te plegen. Zo heeft Kevin Stitt, de Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma, eerder deze maand nog een wet ondertekend die verbiedt om abortus te plegen na zes weken. Dat is meteen één van de strengste abortuswetten van de VS. “Ik wil dat Oklahoma de meest pro-life staat van het land wordt”, liet de senator weten via Twitter.

Bedrijven vergoeden reiskosten

Omdat het niet altijd even eenvoudig is om in de eigen staat een abortus te laten uitvoeren, kiezen sommige vrouwen ervoor om een abortuskliniek in een andere staat, waar de regels veel soepeler zijn, te bezoeken. Enkele bedrijven, waaronder Amazon en Apple, vergoeden de reiskosten als een vrouw gedwongen wordt om voor zo’n ingreep naar een andere staat te reizen.

Ook Tesla biedt dergelijke compensaties aan, blijkt uit een rapport dat de producent van elektrische wagens afgelopen vrijdag heeft vrijgegeven. Daarin staat te lezen dat het bedrijf sinds vorig jaar “een uitgebreid vangnetprogramma en een ziektekostenverzekering met reis- en verblijfsteun aanbiedt voor mensen die gezondheidszorg nodig hebben die in hun eigen staat niet beschikbaar is.” Tesla spreekt in het rapport wel niet uitdrukkelijk over abortus, maar de formulering doet ons wel vermoeden dat abortussen deel uitmaken van dat beleid. Bovendien schreef de Amerikaanse krant New York Times eerder al dat Tesla dergelijke kosten vergoedt.

(lb)

Meer
Lees meer...