Left Right
scrollTop top

Amerikaanse ambassade geopend in Jeruzalem: binnen wordt er gepraat over vrede, buiten sterven tientallen Palestijnen


Amerikaanse ambassade geopend in Jeruzalem: binnen wordt er gepraat over vrede, buiten sterven tientallen Palestijnen

In Israël wordt vandaag de 70ste verjaardag van de staat en de opening van de Amerikaanse ambassade gevierd. De schoonzoon van Amerikaans president Donald Trump sprak het talrijk opgekomen volk toe en had het, net zoals Buitenlandminister Mike Pompeo, over ‘vrede’. Dat terwijl het aan de grens de bloederigste dag van de protesten werd: 52 Palestijnen werden er gedood, meer dan 2.400 raakten gewond.

Rond 15.00 uur deze namiddag werd in Jeruzalem de Amerikaanse ambassade geopend, en dat werd groots aangepakt. Amerikaans president Donald Trump kon niet aanwezig zijn maar stuurde een op voorhand opgenomen videoboodschap door. “Vandaag openen we officieel de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem”, zei hij daarin. “It’s been a long time coming. Jarenlang hebben we het vanzelfsprekende, de de realiteit, dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël, niet aanvaard.”

“Vooruitzichten van vrede”

Ivanka Trump en haar man Jared Kushner, de dochter en schoonzoon van president Donald Trump, vertegenwoordigden de VS op de opening. Kushner sprak het talrijk opgekomen volk toe en was daarin vol lof voor president Trump. “Wanneer hij een belofte maakt, houdt hij zich daaraan”, stelde hij. “We hebben de wereld opnieuw getoond dat de Verenigde Staten te vertrouwen zijn.” Kushner had het daarna nog over de Iran-deal, die hij “gevaarlijk, gebrekkig en eenzijdig” noemde.

“Ik vertrouw erop dat dit (de ambassade naar Jeruzalem verhuizen, red.) ervoor zal zorgen dat onze beide landen sterker zullen worden, onze volken welvarender en onze toekomsten gevuld met nog vooruitzichten van vrede”, sloot hij af.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken volgde de speech van Kushner op met een statement, waarin hij Trump prees voor het houden van zijn belofte en benadrukte dat de VS nog steeds toegewijd werkt aan “vrede tussen Israël en de Palestijnen“.

Bloederige protesten

Het contrast met wat er buiten die ambassade aan de gang was, kon moeilijk groter zijn. Terwijl Kushner en Pompeo spraken van “vrede”, waren er op verschillende plaatsen in Israël, waaronder de Gazastrook en de Westoever, grote protesten. Volgens het Israëlische leger hadden meer dan 35.000 Palestijnen zich verzameld bij de grens. Die protesten waren al weken aan de gang maar kenden vandaag een (voorlopig) hoogtepunt door de opening van de Amerikaanse ambassade en de viering van de 70ste verjaardag van Israël.

Het Israëlische leger had de opdracht gekregen om te voorkomen dat Palestijnen de grens met Israël zouden overschrijden en opende daarop op verschillende plaatsen het vuur op de protestanten. Het leger zou ook traangas hebben ingezet om de protestanten tegen te houden. Bij de acties vielen ondertussen 52 Palestijnse doden, waarvan zes kinderen en één hulpverzorger, en meer dan 2.400 gewonden. Enorm veel landen en organisaties, waaronder ook de Verenigde Naties en Amnesty International, keuren het hardhandige optreden van Israël af.

Ondanks de vele doden en duizenden gewonden, bleef het van Amerikaanse kant lang ijzig stil. Geen enkele functionaris reageerde op het bloederige neerslaan van de protesten. Ook niet Amerikaans president Donald Trump, die wel de tijd vond om een boodschap de wereld in te sturen via Twitter: “Een grote dag voor Israël. Proficiat!”

Na lang wachten, kwam er dan toch een reactie van het Witte Huis. Zij keurden het geweld georchestreerd door Hamas af en bevestigden het recht van Israël om zich te verdedigen. Op de vraag of Israël niet anders had kunnen reageren, antwoordde perschef Raj Shah dat het “de acties van Hamas waren die aan de oorzaak lagen van de vele doden” en dat Israël die heeft beantwoord zoals nodig was.

Grote Terugkeermars

Het Israëlische leger wijst met de vinger naar organisaties zoals Hamas, die van de protesten gebruik zouden maken om aanslagen te plegen. Israëlisch premier Benjamin Netanyahu reageerde vanavond dan ook dat het leger handelde uit zelfverdediging. “Elk land heeft de verplichting zijn eigen grenzen te verdedigen”, schreef hij in een tweet. “De terroristische organisatie Hamas heeft verklaard Israël te willen vernietigen en stuurt duizenden mensen om de grens te bestormen en zo hun doel te bereiken. We zullen vastberaden blijven reageren om onze soevereiniteit en ons volk te verdedigen.”

Ondertussen zouden de protesten wat zijn gaan liggen, al wordt er verwacht dat alles morgen weer opstart. De protesten aan de grens van Israël zijn al weken aan de gang, maar met 52 doden en meer dan 2.400 gewonden werd de 70ste verjaardag van Israël veruit de bloederigste dag van de protesten en zelfs de dodelijkste dag in de Gazastrook sinds 2014. In totaal zouden er al meer dan 90 doden gevallen zijn over de voorbije weken.

Er wordt gevreesd dat de protesten morgen een nog bloederig hoogtepunt gaan bereiken. Morgen, 15 mei, is het namelijk de verjaardag van Nakba, oftewel ‘de catastrofe’, waarbij meer dan 700.000 Palestijnen vluchtten of uit hun huizen gedreven werden in de oorlog van 1948, waarbij Israël als staat werd opgericht.

Jeruzalem

Trump erkende begin december van vorig jaar Jeruzalem al als officiële hoofdstad van Israël en kondigde toen al aan hun ambassade, die toen nog in Tel Aviv gevestigd was, te verhuizen naar Jeruzalem. Daarmee ging hij tegen zowat heel de wereld in, en volgens vele waarnemers bracht hij daarmee de stabiliteit en de veiligheid in de regio in gevaar.

Het contrast tussen de glimlachen in de ambassade en het bloedbad aan de grens kon niet groter zijn

Getty Images

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810