Amerikaanse justitieminister Sessions gaat strenger optreden tegen lekken binnen overheid 

Amerikaanse justitieminister Sessions gaat strenger optreden tegen lekken binnen overheid 

Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions wil strenger optreden tegen het lekken van informatie binnen de overheid. Hij heeft een speciale FBI-afdeling opgericht en zegt dat al vier mensen opgepakt zijn, die geheime informatie zouden gelekt hebben of in het geheim contacten met buitenlandse veiligheidsdiensten zouden gehad hebben. Sessions sluit niet uit dat journalisten worden vervolgd.

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions heeft gezegd dat hij het lekken van informatie binnen de overheid stevig gaat aanpakken. Dat meldt persbureau AP. “De cultuur van lekken moet stoppen”, zei hij op een persconferentie. Volgens hem kan de regering het land door het “onthutsende” aantal lekken niet langer veilig houden. Daarom heeft Sessions een speciale FBI-afdeling in het leven geroepen. Volgens hem zijn er al vier mensen aangeklaagd op verdenking van het illegaal verstrekken van geheime informatie en het geheimhouden van contacten met buitenlandse veiligheidsdiensten. Sessions noemde geen namen.

Ook bestudeert zijn kabinet hoe het juridische stappen tegen de media kan zetten om te achterhalen van wie de lekken komen. Sessions sluit niet uit dat journalisten worden vervolgd. “We respecteren de belangrijke rol van de pers”, zei Sessions. “Maar ze kunnen niet ongestraft levens op het spel zetten.”

Trump over Sessions: “Zwak”

Nu Donald Trump aan de macht is, zijn er drie keer zoveel onderzoeken naar lekken als tijdens Obama’s ambtstermijn. De president loopt niet hoog op met Sessions. Vorige week noemde hij het optreden van Sessions tegen de lekken nog “zwak”.

Eerder verschenen uitgetypte telefoongesprekken tussen Trump en regeringsleiders al in de pers. “Geen overheid kan werken als de leiders gevoelige zaken niet vrijelijk en in vertrouwen kunnen bespreken met buitenlandse leiders”, zei Sessions.

Gesponsorde artikelen