Amerikaanse krant New York Times noemt Francken “de Vlaamse Trump”, maar dat pikt hij niet

Amerikaanse krant New York Times noemt Francken “de Vlaamse Trump”, maar dat pikt hij niet

The New York Times, één van de meest toonaangevende kranten van de Verenigde Staten, heeft een artikel gepubliceerd over de Soedan-rel in ons land. Daarin wordt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) “de Vlaamse Trump” genoemd. Francken laat zelf weten dat hij niet akkoord gaat met de vergelijking: “Ik ben nooit anti-immigratie geweest.”

De Soedan-rel en de regeringscrisis die daarop volgde, haalden ook internationaal het nieuws. Zo bracht de (naar Amerikaanse normen) progressieve krant The New York Times een artikel uit, waarin de hele kwestie geanalyseerd wordt.

De critici noemen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) “de Vlaamse Trump” en op Twitter was dat zelfs het bijschrift.

“De 39-jarige Theo Francken staat gekend om zijn opruiende commentaren over migranten. In september 2017 excuseerde hij zich nog voor de term ‘opkuisen’ bij een politieactie waarbij verschillende sans-papiers opgepakt werden. Die term werd xenofoob bevonden”, schrijft de krant.

The Times verwijst naar commentaren van Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V), die zei dat hij gelijkenissen zag tussen de communicatiestijl van de Amerikaanse president en de N-VA-staatssecretaris.

Francken not amused

Theo Francken is zelf niet opgezet met de vergelijking. “Come again?”, schrijft hij op Twitter. Hij ontkent ook dat hij de Vlaamse Trump zou zijn: “Ik ben niet anti-immigratie, dat ben ik nooit geweest. Ik ben pro-migratie als het behoorlijk georganiseerd en gecontroleerd is. We verwelkomen nieuwe mensen in ons land en dat moet zo blijven.”

“We hebben een reeks regels nodig, die absoluut duidelijk en eenduidig zijn voor de migranten zelf en het land van herkomst. Dat is precies waar alles fout gegaan is. Dertig jaar lang was migratie één grote warboel. Die bevoegdheid moet anders benaderd worden. Dit beleid is dus absoluut rechtvaardig en soms resoluut als de omstandigheden dat eisen, maar N-VA zal nooit een ‘anti-immigratiepartij’ zijn.”

Eerder had The Washington Post, een andere invloedrijke, Amerikaanse krant, Francken al “een anti-immigratie hardliner” genoemd.

Gesponsorde artikelen