Amerikaanse leerlingen maken vuist tegen Trump: mars op Washington en wegloopdag op school

Amerikaanse leerlingen maken vuist tegen Trump: mars op Washington en wegloopdag op school

Een meerderheid van de Amerikanen is voor een beperking van de wapenhandel in de VS. Maar het door de Republikeinen gedomineerde Congres en president Donald Trump weigeren in te grijpen. De schietpartij in een school in Florida waarbij 17 doden vielen, is voor velen de druppel. En vooral jonge mensen komen in “opstand”. De leerlingen die een schietpartij op een school in de Amerikaanse staat Florida hebben overleefd, organiseren op 24 maart een protestmars in Washington. En op 20 april is er een dag dat leerlingen zullen “weglopen” uit de klas uit protest tegen het wapengeweld.

De oproepen tot actie kwamen voort uit een herdenkingsbijeenkomst die zaterdag in Parkland werd gehouden door nabestaanden en overlevenden. De 17-jarige Emma Gonzalez hield een emotionele toespraak waarin zij het Amerikaanse Congres, de Amerikaanse wapenhandel en president Donald Trump ter verantwoording riep voor het niet nemen van hun verantwoordelijkheid. Zij noemde expliciet de 30 miljoen dollar die de NRA, de National Rifle Association (de vereniging van vuurwapenbezitters), aan Trump heeft geschonken voor zijn campagne.

De toespraak werd zaterdag en zondag massaal gedeeld op sociale media. Er verschenen ook talloze lijsten van Amerikaanse politici die al jaren financiële steun krijgen van de NRA. De belangengroep weet dankzij slimme lobby al jaren nieuwe wetten om de wapenhandel in de VS in te perken tegen te houden.

De 17-jarige Emma Gonzalez hield een emotionele toespraak waarin zij het Amerikaanse Congres, de Amerikaanse wapenhandel en president Donald Trump ter verantwoording riep.

March For Our Lives

De overlevenden van de schietpartij in Parkland, de op één na dodelijkste high school shooting in de Amerikaanse geschiedenis, roepen op tot een March For Our Lives in Washington op 24 maart. Verschillende andere groeperingen die zich inzetten tegen de overdadige wapenhandel, zoals Moms Demand Action, hebben zich al bij de oproep aangesloten.

Daarnaast roepen de leerlingen van Parkland andere Amerikaanse scholieren op om op 20 april, de dag waarop in 1999 de eerste grote high school shooting in Columbine plaatsvond, weg te lopen uit scholen om hun woede over het uitblijven van strengere wapenwetten in de VS kenbaar te maken. Dat initiatief wordt onder meer gesteund door leerlingen in Sandy Hook, een basisschool waar in 2012 meer dan twintig slachtoffers vielen tijdens een schietpartij.

Ook een flink aantal Hollywoodsterren heeft zich achter het protest geschaard. Zo heeft Justin Bieber op Twitter laten weten dat hij contact heeft gehad met één van de initiatiefnemers. Ook Julianne Moore en acteur Josh Gad, die eerder bekendmaakte dat één van de jonge slachtoffers de zoon van een vriend van hem was, spraken hun steun uit. Onder meer Sofia Vergara, Sharon Stone, Don Cheadle, Laura Dern en Rosie O’Donnell deelden via social media de oproep van de organisatoren van de March For Our Lives.

De overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers nemen het president Trump niet alleen kwalijk dat hij geld accepteerde van de wapenlobby. Hij heeft ook de strengere wetgeving van zijn voorganger Obama teruggedraaid.

Trump

Trump heeft zich nog niet uitgelaten over de roep om strengere wetten. Hij wijt de aanslag aan de psychische problemen van de schutter. Die zou autisme en ADHD hebben en sinds de dood van zijn moeder en breuk met zijn vriendin steeds gewelddadiger zijn geworden. Bovendien verweet de president de FBI zondagochtend in een reeks tweets dat de federale dienst de schietpartij niet had voorkomen omdat de FBI te druk zou zijn met het onderzoek naar de inmenging van de Russen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De president heeft sinds de schietpartij in Parkland alle kritische vragen van journalisten over de wapenwetgeving in de VS genegeerd.

Gesponsorde artikelen