Left Right
scrollTop top

Amerikaanse muzikant ruilt kinderen hun geweren in voor trompetten


Shamarr Allen
© Shamarr Allen voor zijn huis in New Orleans. (EPA)

Shamarr Allen, een muzikant uit New Orleans, biedt kinderen uit zijn wijk trompetten aan in ruil voor hun vuurwapens.

De trompettist en zanger startte vorige week met zijn project nadat een negenjarige jongen was doodgeschoten en twee tieners gewond raakten tijdens een schietpartij. “Ik heb een zoon van negen jaar oud en ik groeide op in dezelfde soort omgeving. Ik begrijp wat die kinderen meemaken. Het zijn geen slechte kinderen, ze hebben gewoon niets te doen”, vertelde Shamarr aan een lokale televisiezender.

Oproep op Instagram

Om er zeker van te zijn dat hij geen kinderen in de problemen zou krijgen, vroeg hij eerst toestemming aan de politie. Hij kreeg toelating om de vuurwapens die hij zou verzamelen in te leveren op het politiebureau. Nadien postte hij een bericht op Instagram om zo de jongeren uit zijn buurt te bereiken: “Aan alle jongeren in New Orleans, breng me een pistool en ik geef je een trompet in de plaats zonder er vragen bij te stellen.”

Eigen verhaal

Shamarr Allen vertelde aan de televisiezender dat zijn eigen leven drastisch veranderde toen hij op 12- of 13-jarige leeftijd trompet begon te spelen in de Franse wijk van New Orleans, wereldwijd bekend als de geboortestad van de jazz muziek. “Ik realiseerde me: “Oké, ik kan dit””, herinnert de muzikant zich. “Nu reis ik de wereld rond met mijn muziek, ik heb een baan dankzij die trompet. Dus als het dat voor mij kan doen, kan het dat ook voor een ander doen.”

Shamarr Allen
Shamarr tijdens een optreden in New Orleans. (EPA)

Hij begon eerst zijn eigen verzameling van trompetten weg te geven. Al snel boden mensen aan om te helpen. Kort daarna startte hij een online fundraiser met het doel 6.500 dollar op te halen. Dinsdag namiddag, toen de inzamelingsactie vier dagen online stond, had hij 8.800 dollar bij elkaar geraapt. Een trompet kost zo’n 250 dollar, inclusief instructieboekjes. Daarnaast zamelt hij geld in met de verkoop van T-shirts met de slogan ‘De trompet is mijn wapen’ op.

Hulp van andere muzikanten

Shamarr Allen
(EPA)

Ondertussen schoten veel andere muzikanten te hulp. Velen boden aan om gratis online lessen te geven aan de kinderen die een trompet kregen. “De kinderen mogen de trompet kiezen die hun het meeste aanstaat, want het zijn er altijd een heleboel verschillende”, vertelt Shamarr aan de lokale televisiezender.

Op moment van schrijven haalde Shamarr zijn inzamelingsactie al meer dan 26.000 dollar op.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update