Amerikaanse platenfirma’s klagen Twitter aan voor 255 miljoen dollar voor auteursrechtenbreuk

De National Music Publishers Association (NMAP), waarvan de grote Amerikaanse platenfirma’s als Sony, Universal en BMG deel van uitmaken, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Twitter. De organisatie beschuldigt Twitter van een schending van het auteursrecht van meer dan 1.700 nummers. In totaal eist de organisatie daarvoor een schadevergoeding van 255 miljoen dollar (233,75 miljoen euro).

Twitter wordt door een groep van platenfirma’s aangeklaagd voor een bedrag van 255 miljoen dollar (233,75 miljoen euro). De overkoepelende organisatie National Music Publishers Association (NMAP) meent dat Twitter zich schuldig maakte aan meer dan 1.700 inbreuken op het auteursrecht en daar wil het nu een gepaste vergoeding voor.

255 miljoen dollar

De aanklacht werd gisteren ingediend bij de Federal Court in Nashville. Volgens de NMAP, dat onder andere Sony Music Publishing, Warner Chappell, Universal Music Publishing en BMG vertegenwoordigd, heeft Twitter meer dan 1.700 inbreuken gepleegd. Voor elk van deze inbreuken eist de organisatie een schadevergoeding van 150.000 dollar (137.550 euro), wat samengeteld neerkomt op meer dan 255 miljoen dollar (233,75 miljoen euro).

David Israelite van de NMPA verklaart dat: “Twitter het grootste en enige socialemediaplatform is dat compleet weigert om de miljoenen nummers die op het platform gepost worden te licentiëren. Twitter weet goed genoeg dat er dagelijks muziek gelekt, uitgebracht en gestreamd wordt door miljoenen gebruikers. Het kan zich niet langer verbergen achter de DMCA en weigeren om de songwriters en platenfirma’s te betalen.” De DMCA is de Digital Millennium Copyright Act. Die stelt dat vooral de persoon die een inbreuk op de auteursrechten maakt aansprakelijk is en niet het platform waarop de inbreuk gebeurt.

Elon Musk

Andere socialemediaplatformen, zoals die van Meta (Facebook, Instagram en YouTube) werken samen met platenfirma’s en hebben dus een overeenkomst over deze licenties. Het is daarom dat je soms een auteursrechtenclaim kan krijgen op YouTube of Instagram. Maar Twitter heeft dat tot op heden niet.

De NMPA hoopte dat de overname van Twitter door Elon Musk hier verandering in zou brengen. Maar dat blijft dus nog steeds uit. Daarom trekken ze nu naar de rechter om dit op te lossen. Twitter heeft voorlopig nog niet gereageerd op de aanklacht.

Meer
Lees meer...