Amerikaanse president Joe Biden wil tijdelijk belastingen op benzine en gas “pauzeren”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft er woensdag bij het Congres op aangedrongen om de federale belasting op gas en brandstof voor 90 dagen te pauzeren. Op deze manier wil de president de benzine- en gasprijzen, die in het land een recordhoogte hebben bereikt, drukken. 

“Ik begrijp ten volle dat een tijdelijke pauzering van belastingen het probleem niet zal oplossen, maar het zal gezinnen wel een onmiddellijke verlichting bieden. Wat ademruimte, terwijl we verder werken aan het verlagen van de prijzen op lange termijn”, volgens Biden

De schorsing van de belasting op brandstof zou effectief een verlaging van 18 cent betekenen op de benzineprijs en 24 cent op de dieselprijs. Het plan moet echter nog wel door het Congres worden goedgekeurd.

Biden benadrukte daarnaast dat de “pauze” op belastingen op zichzelf niet het probleem zal oplossen. Daarom vroeg de president de nationale industrie om meer olie te raffineren in benzine, waardoor de prijzen op de markt zullen dalen.

“Ik roep de industrie op om meer olie te raffineren tot benzine en de benzineprijzen te verlagen”, aldus Biden. “Ik weet dat mijn Republikeinse vrienden beweren dat we niet genoeg olie produceren en dat ik de olieproductie beperk. Eerlijk gezegd is dat onzin. De waarheid is dat Amerika alleen al deze maand 12 miljoen vaten olie per dag produceert, wat hoger is dan het gemiddelde onder mijn voorganger”. 

Korte pauze zal weinig effect hebben

Verschillende economen stellen echter dat het onwaarschijnlijk is dat een korte “pauze” de algemene inflatiecijfers zullen doen dalen. Ook wetgevers van beide partijen hebben zich verzet tegen het plan van Biden. De Democrate Nancy Pelosi vreest namelijk dat oliemaatschappijen en detailhandelaren een groot deel van de besparingen in hun eigen zak zullen steken.

Critici vrezen daarnaast dat de tijdelijke maatregel een federaal wegenbouwfonds tekort zou doen. Minister van Energie, Jennifer Granholm, zei dat de belastingvrijstelling voor drie maanden zou leiden tot een verlies van 10 miljard dollar voor het fonds.

Experts verwachten dat het plan door gebrek aan steun niet door het Congres zal worden goedgekeurd, waardoor het voorstel van Biden eerder symbolisch is.

Toenemende druk

Biden en zijn adviseurs worden geconfronteerd met een toenemende druk om op te treden tegen de torenhoge gas- en brandstofprijzen. Die prijzen, samen met de inflatie, wegen zwaar op de actuele opiniepeilingen, waardoor experts de kans nihil achten dat de Democraten bij de verkiezingen op 8 november hun macht in het Congres zullen behouden.

De regering-Biden zegt dat de hoge prijzen het gevolg zijn van de Russische invasie van Oekraïne en van de oliemaatschappijen, die moedwillig de prijzen hoog houden om zo grote winsten te boeken.

“Uw regering heeft er vooral naar gestreefd om onze industrie te bekritiseren en zwart te maken”, zei Michael Wirth, CEO van Chevron in een reactie op de Amerikaanse president. “We hebben een eerlijk dialoog nodig. Een die erkent dat onze industrie een vitale sector is van de Amerikaanse economie en essentieel is voor onze nationale veiligheid”. 

Meer
Lees meer...