Amerikaanse rechter houdt uitwijzing van immigranten volgens nieuw Trump-decreet (tijdelijk) tegen

Amerikaanse rechter houdt uitwijzing van immigranten volgens nieuw Trump-decreet (tijdelijk) tegen

Een Amerikaanse federale rechter heeft een deel van de nieuwe migratieregels van president Trump tijdelijk opgeschort. Concreet wil dat zeggen dat de mensen met geldige papieren die gearresteerd werden de komende week niet uitgewezen mogen worden. Ondertussen heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid laten weten dat de strenge regels behouden blijven, maar dat de regering wel zal “voldoen aan de rechterlijke bevelen.” Onze premier Michel liet dan weer weten dat België het oneens is met het inreisverbod.

Ann Donnelly – de federale rechter in Brooklyn – reageerde met haar beslissing op een verzoek van de American Civil Liberties Union (ACLU). De mensenrechtenorganisatie had een verbod op de uitzettingen gevraagd, omdat het risico op verwondingen te groot is als er deportaties zouden gebeuren. Trump stelde een inreisverbod in voor burgers uit Iran, Irak, Jemen, Libië, Soedan, Somalië en Syrië.

Volledige land

“Dit toont aan dat president Trump wetten en decreten aanneemt die ongrondwettelijk en illegaal zijn”, was de reactie van ACLU-directeur Anthony Romero. “De rechtbanken zijn er om de rechten van iedereen te verdedigen.”

De beslissing van de rechter geldt voor het volledige land. Bovendien werd de regering verplicht om een lijst openbaar te maken met daarop alle personen die sinds vrijdagavond vastgehouden worden op Amerikaanse luchthavens.

Virginia

Niet veel later vaardigde ook een rechter uit de staat Virginia een tijdelijk gerechtelijk bevel uit, dat zeven dagen lang de uitwijzing van mensen met een green card verbiedt die vastgehouden worden op de Dulles International Airport in Washington.

Doorgaan met migratieregels

Ondertussen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Verenigde Staten laten weten dat ze zullen doorgaan met de strengere migratieregels, maar dat de regering wel zal “voldoen aan de rechterlijke bevelen”. Migranten die een visum hebben, zullen dus worden toegelaten.

Trump heeft ondertussen ook laten weten dat hij tevreden is over zijn maatregel. “Het is geen maatregel tegen moslims. Het werkt al heel goed”, liet hij optekenen. “We zorgen voor een heel strikt inreisverbod en we gaan mensen extreem doorlichten. Dat hadden we in dit land al jaren geleden moeten doen.”

Premier Michel heeft ook gereageerd op het inreisverbod, hij stelt dat België het daarmee oneens is. “België zal er geen voorbeeld aan nemen en zal meer uitleg vragen via diplomatieke weg”, klinkt het.

epa

Protesten

Sinds de invoering van het decreet vrijdagavond werden op de Amerikaanse luchthavens al tientallen mensen uit de zeven moslimlanden in kwestie gearresteerd. Mensenrechtenorganisaties kwamen meteen met klachten, maar er kwamen ook honderden ‘gewone’ mensen naar de luchthavens om te protesteren.

Op de luchthaven van JFK in New York zouden duizenden demonstranten samengekomen zijn om te protesteren tegen de plannen van Trump. De demonstratie was zelfs live te volgen op Facebook via BuzzFeed News.

En ook op de luchthaven van Dulles in Washington DC daagden de demonstranten massaal op. Zij scandeerden slogans zoals “Love, no hate. That’s wat makes Amerika great.

Gesponsorde artikelen