Left Right
scrollTop top

Amerikaanse staat Nevada lanceert nieuwe wet die het recht op abortus beschermt


Deze dinsdag is in Nevada een wet goedgekeurd die het recht op abortus vergemakkelijkt. Artsen moeten niet langer een schriftelijk verslag neerleggen van de zwangere vrouw in kwestie. En zijn niet verplicht om de “emotionele implicaties” met haar te bespreken. Het beschermt ook de identiteit van een vrouw tijdens deze ingreep. Dit is een hele verademing na de strenge abortuswetgevingen van de zuidelijke conservatieve staten de laatste tijd.

Het zijn een paar lange, harde maanden geweest in de Verenigde Staten voor mensen die strijden voor het recht op abortus. Meer en meer staten passen een anti-abortuswetgeving toe en proberen het Roe V. Wade arrest in het Supreme Court te krijgen om het weg te stemmen. Maar gelukkig is er voor de mensen die staan voor de keuze van de vrouw, weer eens goed nieuws.

Anonimiteit

Het hooggerechtshof van Nevada bestaat grotendeels uit vrouwelijke rechters. Dinsdag nam het gerechtshof een wetsvoorstel aan, dat artsen niet langer verplicht zijn vrouwen te vertellen over de “emotionele implicaties” van een abortus. Volgens de wet hoeven dokters geen schriftelijk verslag meer voor te leggen waarin de burgerlijke staat, de leeftijd en de schriftelijke toestemming van de zwangere vrouw die de abortus wilt uitvoeren, vermeld staat. De maatregel komt er als antwoord op verschillende republikeinse staten die strikte maatregelen tegen abortus hebben genomen. Recent is in Alabama zelfs een wet goedgekeurd waarin abortus verboden is vanaf de conceptie.

Leeftijd voor abortus

De democratische gouverneur van Nevada, Steve Sisolak, moet de wet die werd voorgesteld door staatssecretaris Yvanna Cancela wel nog goedkeuren. 27 mensen stemden voor en 13 mensen tegen. Op één na stemde alle democraten voor, terwijl alle republikeinen tegen stemden. De republikeinse wetgevers vonden dat de wet niet genoeg doet om de leeftijd van de vrouw die de abortus ondergaat in kaart te brengen. Volgens hun speelt dit een belangrijke rol in het al dan niet toekennen van een abortus. Als de wet is ondertekend, gaat hij van kracht op 1 juli.

De kleerhanger

Misschien is het je al opgevallen, maar het nieuwste symbool van de abortusactivisten is een kleerhanger. In 2016 werd namelijk een vrouw veroordeeld omdat ze illegaal een zwangerschapsafbreking uitvoerde met een kleerhanger. Dit laat volgens de activisten duidelijk zien hoe gevaarlijk het is om de wetten op abortus zo hard te verstrengen.

epa


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810