Left Right
scrollTop top

Amerikaanse staatsman vraagt Trump om publieke executies opnieuw in te voeren


Amerikaanse staatsman vraagt Trump om publieke executies opnieuw in te voeren

Jim Zeigler, een vooraanstaande ambtenaar van de Amerikaanse staat Alabama, heeft de Amerikaanse president Donald Trump een officiële brief geschreven waarin hij vraagt om publieke executies opnieuw in te voeren voor mensen die agenten omgebracht hebben. Zijn argumentatie: “In 2019 zijn er al dertien agenten omgebracht in de VS.”

“Ik ga ermee akkoord dat publieke executies iets extreem zijn, maar het vermoorden van een agent is ook extreem”, zegt Zeigler aan de televisiezender WVTM 13. Hij benadrukt dat er alleen al in 2019 dertien politieagenten omgekomen zijn. Twee van hen waren actief in Alabama.

Agent WyTasha Lamar Carter werd op 13 januari doodgeschoten terwijl hij twee mannen wou tegenhouden die in een wagen aan het inbreken waren en agent Sean Paul Tuder werd op 20 januari doodgeschoten terwijl hij een arrestatie uitvoerde.

(Florida vond een nieuw verdovingsmiddel uit waarmee het in 2017 een eerste executie liet uitvoeren.)

‘Expresslijn’

Zeigler zei dat hij Trump gecontacteerd had “omdat die in het verleden zijn steun al betuigde voor de doodstraf voor cop killers“: “Het is nu het moment om daarmee verder te gaan. We moeten er alles aan doen om dit te voorkomen. Ik heb de president ook gevraagd om een ‘expresslijn’ in te stellen zodat executies niet twintig tot dertig jaar op zich laten wachten. Texas heeft zo’n ‘expresslijn’. We moeten dat allemaal overwegen.”

(Arkansas voerde in 2017 met spoed executies uit, omdat de houdbaarheidsdatum van het middel bijna vervallen is.)

“Afschrikwekkend”

“Het is niet afschrikwekkend genoeg als overtreders zich zorgen moeten maken over iets wat pas over dertig jaar met hen zal gebeuren. We hebben snelle gerechtigheid nodig.”

“Om de aandacht te krijgen van mogelijke moordenaars, moeten we hen duidelijk maken dat de ouderwetse, publieke executies terug zijn. We moeten iets invoeren dat afschrikwekkend en preventief werkt.”

(Deze 10 executies liepen uit de hand.)

Bijna 90 jaar geleden

De laatste publieke executie in de VS is geleden van 1936. Rainey Bethea, een zwarte man, werd in de staat Kentucky opgehangen omdat hij een bejaarde vrouw verkracht en vermoord zou hebben. Zo’n 20.000 Amerikanen uit alle uithoeken van het land kwamen naar Kentucky om de executie bij te wonen. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times.

De executie had iets van een festival of carnavalsfeest en dat is dan ook de reden dat er sindsdien geen publieke executies meer uitgevoerd worden in de VS.

(Eind 2018 werd in de VS opnieuw iemand geëxecuteerd met de elektrische stoel.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658