Amerikaanse topgeneraal insinueert dat hij bevel van Trump voor nucleaire aanval zou weigeren

Amerikaanse topgeneraal insinueert dat hij bevel van Trump voor nucleaire aanval zou weigeren

De Amerikaanse generaal John Hyten heeft op een bijeenkomst in Canada gezegd dat hij een opdracht van president Donald Trump voor het lanceren van kernwapens zou weigeren, als hij die opdracht als illegaal zou inschatten. Hij zei dat hij in zo’n geval in dialoog zou gaan met Trump. Hyten staat quasi aan het hoofd van de nucleaire codes van de VS.

“Wij, generaals zijn niet gek”, zei Hyten op een forum in Canada. “Het is onze verantwoordelijkheid om goed na te denken over dergelijke zaken.” Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Times. Hyten is de bevelhebber van de nucleaire afdeling van het strategische commandocentrum Stratcom. Als Trump hem zou bevelen om tot een nucleaire aanval over te gaan, zou Hyten proberen om met de president in dialoog te treden. “Het is mijn taak de president te adviseren de opdracht in overeenstemming te brengen met de wettelijke regels en hem daartoe allerlei opties te bieden”, zei Hyten. Hij wees er ook op dat het strafbaar is om een illegale opdracht uit te voeren.

Senaatszitting

De kwestie kwam op het internationale forum in Canada naar boven naar aanleiding van een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat over de bevoegdheid van de president om kernwapens in te zetten of een oorlog te beginnen.

Gepensioneerd luchtmachtgeneraal Robert Kehler zei toen ook en de senatoren dat hoge officieren een opdracht van de president om kernwapens te lanceren kunnen weigeren, als ze die opdracht als onwettig beschouwen. Kehler zei wel dat officieren verplicht zijn om wettige opdrachten van de president uit te voeren.

De jongste tijd waren er wederzijdse nucleaire dreigementen tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en Trump.

Gesponsorde artikelen