Amerikaanse topgeneraal waarschuwt voor Russisch ‘Trojaans paard’: Putin mobiliseert duizenden troepen voor oefeningen

Amerikaanse topgeneraal waarschuwt voor Russisch ‘Trojaans paard’: Putin mobiliseert duizenden troepen voor oefeningen

Vladimir Putin mobiliseert z’n troepen. Binnen zo’n twee weken houdt Rusland, samen met Wit-Rusland, grote militaire oefeningen. Ze beweren dat ‘maar’ 13.000 militairen in actie komen, analisten vermoeden meer dan 100.000 troepen. Buurlanden Oekraïne, Letland en Litouwen zijn in opperste staat van paraatheid: de Krim werd ook plots geannexeerd bij ‘oefeningen’.

Zapad, of ‘Westen’, zo heet de grote militaire oefening die het Russische leger plant de komende weken. Het zijn militaire manoeuvres op grote schaal, in het westen van Rusland, in de Baltische enclave van Kaliningrad en in Wit-Rusland. Allemaal aan de grens met de Europese Unie, en met Oekraïne. De verwachting is dat meer dan honderdduizend militairen deelnemen, een tienvoud van wat Rusland officieel aankondigt. Zeven dagen lang zal de grond daveren in Oost-Europa.

De Europese landen rond Rusland zijn er niet gerust in. Terecht, want de spanningen met Putin namen de afgelopen jaren steeds meer toe. De Russen veroverden zonder pardon in 2014 de Krim, het schiereiland van Oekraïne, en annexeerden het. Dat gebeurde nadat eerst valse militaire oefeningen werden georganiseerd, om de grote troepenbewegingen te kunnen uitleggen aan de buur. In 2008 viel Rusland Georgië aan, nadat het ook oefeningen in de regio had gehouden.

In de Baltische staten, maar ook in Polen en Oekraïne, zijn alle troepen in gereedheid gebracht. De hele toestand doet denken aan de Koude Oorlog, waarbij ook steeds achterdochtig naar Rusland gekeken werd. Generaal Ben Hodges, de militaire baas van de NAVO, waarschuwde voor een “Trojaans paard”. Daarbij verwijst Hodges naar al het materiaal en troepen, dat binnengebracht wordt in Wit-Rusland. Want dat land ligt helemaal tussen Oekraïne, Polen, Letland en Litouwen in. “Ze zeggen, ‘we doen gewoon een oefening’. Maar plots hebben ze een hoop militaire capaciteit aan de grenzen.”

Permanent in Wit-Rusland

De vrees is dat Rusland die militairen en dat materiaal niet meer zal weghalen uit Wit-Rusland en zo permanent dichter opschuift naar het Westen. Rusland ontkent in alle talen. Maar ze verhullen niet dat ze de NAVO van antwoord willen dienen. Na de Krim-crisis in 2014 stuurde de NAVO vier verschillende battlegroups naar Polen en de Baltische staten. Die militairen zijn er nog steeds, tot frustratie van de Russen.

Maar de kans dat de Russen deze keer opnieuw een invasie plannen, is klein. Want anders dan bij Georgië en Oekraïne is geen sprake van een propaganda-oorlog, wat toen wel het geval was voorafgaand aan de invasie. Er zijn geen pogingen om politiek het terrein voor te bereiden, door bijvoorbeeld de Russische minderheden in de Baltische staten aan te zetten tot toenadering tot het Rusland van Putin.

Jens Stoltenberg, de baas van de NAVO, heeft zowel Rusland als Wit-Rusland al op de vinger getikt, en gezegd dat ze de internationale afspraken niet nakomen. Want Rusland moet meer openheid bieden en internationale waarnemers uitnodigen, zegt Stoltenberg. Maar Wit-Rusland heeft al gereageerd: gezanten uit Polen, Oekraïne, de Scandinavische en Baltische staten zijn welkom.

Gesponsorde artikelen