Amerikanen dronken afgelopen nacht 325 miljoen liter bier terwijl ze Eagles Super Bowl zagen winnen

Amerikanen dronken afgelopen nacht 325 miljoen liter bier terwijl ze Eagles Super Bowl zagen winnen

Niet echt ons ding in Europa, dat Amerikaans voetbal, maar de Super Bowl, of de finale ervan, is nog steeds het grootste eendaagse sportevenement ter wereld. New England Patriots, de ploeg waar ook Donald Trump voor supportert, was de grote favoriet om alweer te winnen, maar het zijn uiteindelijk de Philadelphia Eagles geworden die aan het langste eind trokken. De Amerikanen dronken gisteren trouwens maar liefst 325 miljoen liter bier terwijl ze dat zagen gebeuren.

Zo’n 115 miljoen Amerikanen en 50 miljoen mensen uit andere landen keken op televisie naar de wedstrijd. De laatste jaren is Super Bowl Sunday een onofficiële feestdag geworden in de VS. En naar verwachting plakken zo’n 7 miljoen Amerikanen er nog een extra vrije dag aan vast en melden ze zich vandaag ziek.

En dan zijn er de reclamefilmpjes: voor 46% van de Amerikanen de reden om te kijken naar de 4 uur durende uitzending. Een reclame kost 5 miljoen dollar voor 30 seconden en wordt gezien door ongeveer een derde van alle Amerikanen.

De bedrijven gaan helemaal los met hun reclames, die ze vaak speciaal laten maken voor de Super Bowl. Zo heeft een bekend technologiebedrijf acteur Anthony Hopkins, kok Gordon Ramsay en artiest Cardi B ingezet in hun reclame voor een luidspreker. Prijskaartje voor de reclame? 23 miljoen dollar.

Het reclameblok wordt ook vaak gebruikt door filmmaatschappijen voor trailers van hun nieuwe films. Dit jaar toonde Marvel Studio’s de trailer van de superheldenfilm Black Panther.

Bier

Ook was er ruimte voor een serieuzere noot: acteur Matt Damon is ingezet door een groot biermerk om een goed doel te promoten. Voor elk biertje dat in een winkel of in een bar wordt gekocht, wordt drinkwater gedoneerd aan derdewereldlanden.

De Amerikanen dronken gisteren trouwens maar liefst 325 miljoen liter bier. Dat combineren ze veelal met knakworsten. De verkoop daarvan gaat met 15% omhoog de week voor de wedstrijd. Ook de verkoop van pizza en kaas stijgt.

De New England Patriots, de ploeg waar ook Donald Trump voor supportert, waren de grote favoriet om alweer te winnen, maar het zijn uiteindelijk de Philadelphia Eagles geworden die aan het langste eind trokken.

De Amerikanen dronken gisteren trouwens maar liefst 325 miljoen liter bier. Dat combineren ze veelal met knakworsten. De verkoop daarvan gaat met 15% omhoog de week voor de wedstrijd. 

Spectaculaire wedstrijd

Na een spectaculaire wedstrijd in het U.S. Bank Stadium in Minneapolis vol met fraaie aanvallende acties stond er 41-33 op het scorebord in het voordeel van de Eagles.

Nick Foles was de grote held van Philadelphia in Super Bowl 52. De 29-jarige quarterback, die in het veld stond als aanvalsleider omdat sterspeler Carson Wentz aan het einde van het reguliere seizoen een zware knieblessure opliep, was goed voor vier touchdowns en 374 yards (342 meter) aan terreinwinst.

De Eagles stonden eerder in 1981 (27-10 nederlaag tegen Oakland Raiders) en in 2005 (24-21 nederlaag tegen de Patriots) in de Super Bowl. Patriots-superster Tom Brady, de 40-jarige quarterback die zaterdag nog de oudste MVP ooit werd van het reguliere NFL-seizoen, zette in zijn achtste Super Bowl maar weer eens een record neer met 505 yards aan terreinwinst, maar hij greep naast zijn zesde zege in het grootste eendaagse sportevenement ter wereld.

Met vijf Super Bowl-overwinningen blijft Brady recordhouder samen met Charles Haley, die in de jaren tachtig en negentig vijf NFL-titels won met San Francisco 49ers en Dallas Cowboys.

De Patriots speelden hun tiende Super Bowl in totaal (een record) en de achtste deze eeuw met Brady als quarterback en Bill Belichick als coach. De ploeg uit New England won de NFL-titel vijf keer (2002, 2004, 2005, 2015 en 2017). Het record staat op naam van Pittsburgh Steelers met zes Super Bowl-zeges.

Met vijf Super Bowl-overwinningen blijft Brady recordhouder samen met Charles Haley, die in de jaren tachtig en negentig vijf NFL-titels won met San Francisco 49ers en Dallas Cowboys.

Griep en records

Na het volkslied van de grieperige Pink zorgden de aanvallen van de Eagles en de Patriots vanaf de eerste minuut voor vuurwerk in het spiksplinternieuwe en overdekte U.S. Bank Stadium. Aan het einde van de wedstrijd hadden beide ploegen samen 1.153 yards (1054 meter) aan terreinwinst geboekt, het hoogste aantal ooit in een duel in de NFL.

Verrassend genoeg was het niet Brady – de quarterback van de Patriots die geldt als een van de beste NFL-spelers aller tijden – maar zijn Eagles-collega Foles die de show stal in de eerste helft.

De reserve-quarterback van de Eagles leidde zijn team bij de eerste keer balbezit direct naar een field goal (3-0) en aan het einde van het eerste kwart zorgde hij met een prachtige pass over ruim dertig meter naar wide receiver Alshon Jeffery voor de eerste touchdown van de wedstrijd (9-3).

Negen minuten voor rust vergrootten de Eagles hun voorsprong naar 15-3. LeGarrette Blount, die vorig seizoen de Super Bowl won met de Patriots, rende de bal van twintig meter de end zone in voor een touchdown.

Field goals

De Patriots bleven door twee field goals (zes punten) en een touchdown van James White (zes punten) in de wedstrijd, maar vlak voor rust zorgden de Eagles voor het hoogtepunt van de eerste helft. Foles, die normaal gesproken passes verstuurd als quarterback, fopte de verdediging van de Patriots door een pass te vangen in de end zone, goed voor een touchdown en een ruststand van 22-12 in het voordeel van Philadelphia.

Een touchdown-pass naar Rob Gronkowski bracht de achterstand terug naar drie (22-19). Foles reageerde direct met een fraaie pass van ruim twintig meter naar Corey Clement voor de vierde touchdown van de wedstrijd voor Philadelphia (29-19), maar vier minuten later was het alweer 29-26 door de tweede touchdown-pass van Brady, nu naar Chris Hogan.

Een field goal in de eerste minuut van het vierde kwart maakte het 32-26 voor de Eagles, maar de verdediging van Philadelphia vond maar geen mogelijkheid om Brady af te stoppen. Met nog ruim negen minuten op de klok kwamen de Patriots voor het eerst aan de leiding door de tweede touchdown-pass van Brady naar Gronkowski: 33-32.

Foles was niet uit het veld geslagen en met nog 2 minuten en 21 seconden te gaan heroverden de Eagles de leiding voorgoed door een touchdown-pass naar Zach Ertz (38-33).

Brady kreeg de kans om de held te spelen, maar Eagles-verdediger Brandon Graham tikte de bal uit de handen van de Patriots-quarterback en zijn teamgenoot Derek Barnett heroverde het balbezit voor de Eagles, die daardoor voor de eerste keer de NFL-kampioen zijn geworden.

Verrassend genoeg was het niet Brady – de quarterback van de Patriots die geldt als een van de beste NFL-spelers aller tijden – maar zijn Eagles-collega Foles die de show stal.

Gesponsorde artikelen