Amerikanen gaan hun drones en jachtvliegtuigen vanaf 2020 uitrusten met laserkanonnen en cyberwapens

Op de Air Force Association Air & Space Conference heeft de Amerikaanse luchtmachtgeneraal Hawk Carlisle een presentatie gegeven over wat het Pentagon Fifth-Generation Warfare noemt. Over amper vier jaar al willen de Amerikanen hun drones en jachtvliegtuigen gaan uitrusten met laserkanonnen, in de cockpit of door de drone handler programmeerbare bommen en cyberwapens waarmee digitale netwerken selectief kunnen worden gehackt vanuit de lucht. 

De Amerikanen hebben ondertussen naar eigen zeggen al een laserkanon waarmee ze accuraat vanop land of vanop een schip onder meer drones van vijanden kunnen neerhalen. Dat wapen moet ook in drones en gevechtsvliegtuigen geïntegreerd worden, iets waar de Amerikaanse luchtmacht een deadline van 2020 heeft opgezet.

Op de conferentie werden overigens al laserwapens gepresenteerd, onder meer van General Atomics, die op Predators en Reapers kunnen worden gemonteerd. Maar echt krachtig zijn ze nog niet. De Amerikanen hebben hun geld gezet op HELLADS (ook gemaakt door General Atomics), een laserwapen van meer dan 150 kilowatt. “Testen op de grond zijn zo veelbelovend dat we ervan overtuigd zijn HELLADS op onze vloot te kunnen gebruiken tegen de deadline”, vertelde de generaal.

Een laser van 100 kilowatt is overigens al sterk genoeg om een ander vliegtuig, een drone of zelfs luchtafweergeschut uit te schakelen.

Lage kost-per-schot!

Opvallend was ook de motivering van Carlisle over het waarom: de cost per shot. Telkens een laser wordt afgevuurd kost dat volgens de generaal “minder dan een dollar”, terwijl conventionele wapens – echte kogels en raketten – pokkeduur zijn.

De Amerikaanse luchtmacht werkt daarnaast aan slimme bommen die kunnen worden ingesteld vanuit de cockpit. Zo zou de piloot vlak voor het laten vallen van de bom nog kunnen instellen onder welke omstandigheden en wanneer de bom precies moet ontploffen. Daardoor kunnen de bommen kleiner zijn, en omdat ze kleiner zijn kunnen er meer mee met een vliegtuig of drone, waardoor die meer doelen kan vernietigen per “run”.

Slimme bom, neemt zelf beslissingen

Eigenlijk zijn die al in gebruik. Zowel de GPS-guided Joint Direct Attack Munition (JDAM) als de laser-guided Paveway bommen en Boeings Small Diameter Bomb (SDB), de GBU-39, staan piloten al toe om te kiezen of bommen boven de grond (voor impact) of pas na impact ontploffen. Dat laatste is blijkbaar nuttig om bunkers te penetreren.

De volgende stap is de GBU-53/B, een kleine, “self-guided” bom die zelf “slimme” beslissingen maakt en doelen kiest en vervolgens beslist hoe ze gaat ontploffen om dat doel het best uit te schakelen. Het project maakt deel uit van wat de Amerikaanse luchtmacht GPA of global precision attack noemt (“The ability to strike surgically with a small, guided munition anywhere in the world on short notice”).

Netwerken vanuit de lucht uitschakelen

En dan is er nog cyberwarfare. De Amerikanen zijn systemen aan het bouwen vertelde de generaal die toelaten om vanuit een drone of gevechtsvliegtuig door puur digitale middelen (dus geen bommen) radioverbindingen en draadloze netwerken uit te schakelen. (“Those capabilities have already been tested and could soon be fielded” luidde het.)

Hieronder: de “slimme” GBU-53/B. Gaat heel binnenkort in massaproductie.