Amerikanen halen goud in curling na nooit geziene comeback … maar krijgen de foute medaille

Amerikanen halen goud in curling na nooit geziene comeback … maar krijgen de foute medaille

Het Amerikaanse curlingteam won gisteren na een zenuwslopende finale de gouden medaille bij de mannen. Al zei due medaille wel iets anders. De mannen, die wisten te winnen na een ongeziene comeback, zagen op hun gouden plak ‘vrouwen curling goud’ staan. Een jammerlijke vergissing, maar al snel kregen ze dan toch de juiste medailles in handen. 

Het zal je maar overkomen, je haalt na een wervelende finale het goud voor je land, maar krijgt dan de foute medaille overhandigd. Dat is wat gebeurde bij het Amerikaanse curlingteam op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, dat er sowieso een opmerkelijke geschiedenis heeft opzitten.

Miracurl

Een miracurl, zo omschrijven de Amerikanen hun gouden medaille in het curling op de Olympische Winterspelen. In de finale tegen Zweden stond er twee worpen voor het einde nog een 5-5 gelijkstand op het scorebord, maar daar bracht het Amerikaanse team snel verandering in.

Met één worp verdubbelden ze hun score en kwamen ze dus op slag 5 punten voor te staan. Zo’n vijfpunter komt maar zelden voor in de sport en betekent dat er vijf stenen van het Amerikaanse team dichter bij de dolly, het middelpunt waarnaar bij curling wordt gemikt, liggen.

Door die vijf punten kon het Amerikaanse team de gouden medaille in de wacht slepen. Een historische medaille voor de Verenigde Staten, want het land wist nooit eerder goud te winnen in het curling.

Foute medaille

Na de finale mochten de Amerikaanse mannen hun medaille ophalen tijdens de medailleceremonie. Maar toen ze van het podium afstapten en hun medailles van dichterbij bekeken, merkten ze iets vreemd op.

In de medailles stond namelijk ‘women’s curling gold‘ gegraveerd. De fout werd snel rechtgezet en tussen de ceremonie en de persconferentie hadden de atleten hun foute medailles al kunnen omwisselen voor de juiste gouden plakken. Waardoor de Zweedse damesploeg vanmorgen ook de juiste gouden medailles in ontvangst kon nemen.

Gelukkig konden de Amerikanen nog wel lachen met de vergissing. “We maakten er geen probleem van, beloofd”, klonk het bij John Shuster, de zogenaamde skip van het Amerikaanse team.

The Rejects

Het feit dat het Amerikaanse mannenteam met het goud ging lopen is extra bijzonder, omdat de skip John Shuster in het verleden verstoten werd door het Amerikaans olympisch team.

De 35-jarige atleet maakte deel uit van het team dat in 2006 brons haalde voor Amerika op de winterspelen, maar werd na teleurstellende resultaten op de Olympische Winterpelen in Vancouver 2010 en Sochi 2014 aan de kant geschoven als “slechtste skip ooit”. Op die spelen haalde het team onder zijn leiding namelijk de laatste en de voorlaatste plaats in het curling. In de Verenigde Staten ontstond toen zelfs het werkwoord ‘to shuster’, wat zoveel betekende als “niet voldoen aan de verwachtingen, met name op een cruciaal moment”.

Shuster, die op dat moment nog ‘goed in het vlees zat’ werd prompt uit het topsportprogramma geslingerd, maar beet terug. Hij zette zichzelf op een strikt dieet, viel 30 kilo af en richtte samen met Landsteiner, die eveneens uit het topsportprogramma vloog, een nieuw curlingteam op met de veelzeggende naam The Rejects (De Verworpenen).

In 2015 wonnen The Rejects het nationale kampioenschap waardoor ze weer werden toegelaten bij het Amerikaanse topsportprogramma en het nu dus wisten te schoppen tot de Olympische Winterspelen. Waar het allemaal ook niet van een leien dakje verliep.

Pyeongchang 2018

In de eerste zes matchen kon het Amerikaanse team amper twee keer winnen. Waardoor ze de volgende drie matchen van de kwalificatieronde moesten winnen om verder te kunnen gaan naar de halve finale. Onder die drie laatste tegenstanders zat Canada, de regerende wereld- en olympisch kampioen in het curling en de persoonlijke aartsvijand van de Amerikanen.

Ze wisten de halve finale te halen, waarin ze het voor een tweede keer moesten opnemen tegen de gevreesde Canadezen en opnieuw konden winnen. In de finale kwamen ze dan oog in oog te staan met de Zweden, waartegen ze in de kwalificatieronde met 10 – 4 zwaar verloren. In de finale lukte het hen na de geweldige vijfpunter dus wel om te winnen van de Zweedse ploeg en gingen ze met de gouden medaille naar huis. Het curling werd dus een werkelijk sportsprookje voor de Amerikanen.

Gesponsorde artikelen