Amerikanen halen slag niet thuis: wel nieuwe sancties tegen Noord-Korea, maar geen al te strenge

Amerikanen halen slag niet thuis: wel nieuwe sancties tegen Noord-Korea, maar geen al te strenge

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem besloten tot nieuwe sancties tegen Noord-Korea vanwege zijn kernwapenprogramma en de kernproef eerder deze maand. De resolutie is wel een afgezwakt compromis. De Amerikaanse regering wilde strengere sancties, maar China en Rusland zouden daar in de Veiligheidsraad niet mee akkoord zijn gegaan.

De sancties volgen op de zesde en zwaarste nucleaire test die het regime van Kim Jong-un anderhalve week geleden uitvoerde.

Gisteren dreigde Noord-Korea de VS dat het “een hoge prijs” zal betalen als het blijft vragen om nieuwe sancties in de VN-Veiligheidsraad.

Het is de negende resolutie die sinds 2006 unaniem is aangenomen door de VN-Veiligheidsraad over het nucleaire programma van Noord-Korea. China en Rusland gingen akkoord met een afgezwakte versie van een resolutie die de Verenigde Staten hadden ingediend.

Olie

De Amerikaanse regering wilde strengere sancties, onder meer een compleet olie-embargo en het bevriezen van alle financiële tegoeden van leden van de Noord-Koreaanse regering, inclusief de leider Kim Jong-un.

Tot het einde van het jaar mogen er maar 500.000 vaten olie aan Noord-Korea geleverd worden. Vanaf 1 januari 2018 geldt een plafond van twee miljoen vaten olie. Met deze sancties verliest het regime in Pyongyang 55 procent van zijn olie.

Er geldt vanaf nu ook een verbod op de export van textiel uit Noord-Korea, het tweede exportproduct van het land. Verder mogen de lidstaten geen nieuwe werkvergunningen meer geven aan Noord-Koreanen.

“Geen oorlog”

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, zei dat de VS niet uit is op een oorlog met Noord-Korea en dat het land nog niet de grens heeft overschreden “van waar geen weg terug meer is”.

“We zijn klaar met proberen Noord-Korea het juiste te laten doen. We handelen nu om ervoor te zorgen dat het land niet het verkeerde doet. De resolutie van vandaag was er niet gekomen zonder de hechte band tussen president Trump en de Chinese president Xi”, liet Haley weten.

Gesponsorde artikelen