Amerikanen schieten Syrische jet neer: Assad valt in plaats van IS steeds vaker democratische rebellen aan

Amerikanen schieten Syrische jet neer: Assad valt in plaats van IS steeds vaker democratische rebellen aan

De internationale coalitie tegen de IS, waar België ook deel van uitmaakt, vecht normaal niet met de Syriërs van Assad, die door de Russen gesteund worden. Maar de Amerikanen schoten zopas wel een Syrische jet uit de lucht, toen die maar bleef rebellen bombarderen, in plaats van de IS. Het is de eerste keer dat de internationale coalitie zo fel reageert en Assad een halt toe roept.

Een F/A-18E Super Hornet schoot zondag een Syrisch SU-22 gevechtsvliegtuig uit de lucht niet ver van Raqqa, de hoofdstad van de IS. Dat maakte de internationale coalitie zelf bekend.

Pro-Assad troepen vielen zondag het stadje Ja’Din aan, ten westen van Raqqa. Dat stadje is in handen van de ‘Syrian Democratic Forces’, rebellen die gesteund worden door de internationale coalitie. Die aanval werd afgestopt doordat de coalitie haar spierballen liet rollen en de Assad-troepen afstopte.

De coalitie gebruikte haar rechtstreekse “afkoel-lijn”, een communicatie tussen de Amerikanen en de Russen, waarin gevraagd werd om niet meer aan te vallen. Maar twee uur later kwam er dan toch een luchtaanval van een Syrisch SU-22 jachtvliegtuig, dat bommen gooide op de rebellen. “Daarop is, geheel volgens de regels van zelfverdediging, de jet neergehaald door een F/A-18E Super Hornet”, zo laat de coalitie weten.

Terwijl de IS steeds verder implodeert, vechten de regering van Assad en de rebellen fel over het nieuw gewonnen land. En daardoor staan de VS plots lijnrecht tegenover het regeringsregime in Syrië. Het is altijd de tactiek van Assad geweest om, zodra de IS wat verzwakt meteen het vizier te richten op de rebellen.

Clash tussen de VS enerzijds en Rusland en Iran anderzijds?

Alleen lijkt de VS en de internationale coalitie niet langer bereid aan de zijlijn te staan toekijken. Eerder waren er ook al clashes bij al Tanf, een stadje aan de grens tussen Irak en Jordanië. Daar zijn grondtroepen van de VS rebellen aan het trainen. Maar de regio is voor Assad, die door Iran en de Russen wordt gesteund, ook van strategisch belang.

De spanning is van belang omdat de IS een relatief simpele tegenstander is voor de internationale coalitie: zonder luchtmacht of luchtafweergeschut is bombarderen eigenlijk een schietwedstrijd. Maar Assad en zijn bondgenoten zijn andere koek: die hebben materiaal van de Russen en van Iran. Die zijn in principe ook geen partij voor de Westerse toestellen van de internationale coalitie. Maar het is toch een veel serieuzere tegenstander.

Een open conflict is het nog lang niet in Syrië, maar de spanning neemt duidelijk wel toe. België heeft voorlopig 6 F-16’s in de regio, die vanuit Jordanië opereren voor de internationale coalitie. De missie is onlangs verlengd met nog eens zes maanden. Dan zullen er vier toestellen blijven.

Gesponsorde artikelen