Amerikanen willen nu ook eigen douane op Zaventem. En da’s goed nieuws voor wie naar VS vliegt

Amerikanen willen nu ook eigen douane op Zaventem. En da’s goed nieuws voor wie naar VS vliegt

De Verenigde Staten willen nu ook pre-clearance op Zaventem. Dat betekent dat wie naar de VS vliegt al bij ons door de Amerikaanse grenscontrole en douane moet. 

De Amerikanen verzochten een paar maanden geleden al vijf Europese landen – Nederland, de UK, Frankrijk, Zweden en Duitsland – om op internationale luchthavens aldaar de pre-clearance-faciliteiten te mogen installeren. Waar het op neerkomt is dat je bij vertrek dan al door de VS-grenscontrole gaat.

Op vijftien buitenlandse luchthavens hebben de Verenigde Staten dergelijke faciliteiten al, onder meer in Ierland, Aruba en Canada. Eenmaal aangekomen in de VS heeft het voor reizigers voordelen omdat ze worden beschouwd als ‘lokale passagiers’. Gedaan dus ook met je bagage van de band te moeten halen om ze dan weer in te moeten checken voor je concentreerde vlucht.

Aparte pier op Zaventem

De Amerikanen hebben nu ook laten weten dat ze hetzelfde willen doen in Noorwegen, België en Spanje. Dat heeft het Amerikaanse Homeland Security bekend gemaakt.

In Zaventem zal een deel of een complete pier moeten afgesloten worden wanneer de Amerikaanse douane en immigratiemedewerkers daar hun werk gaan uitvoeren. Na de controles moeten de passagiers in een speciale ruimte worden “vastgehouden”. Ze mogen zich niet mengen met passagiers voor andere vluchten staat er in de eisen van Homeland Security.

Voordelen

Amerikareizigers zullen alleen maar de voordelen zien. Gedaan met lange tijd te moeten aanschuiven aan de Amerikaanse grenscontrole, waar je sowieso terechtkomt met een pak passagiers van andere vluchten. Bovendien biedt het extra perspectieven om concentreerde vluchten te boeken: nu moest je minstens een uur (en twee om veilig te zitten) incalculeren om een aansluitende vlucht te kunnen halen. Bovendien wordt je bagage ook daadwerkelijk doorgeboekt naar je eindbestemming, zonder dat je er nog moet naar omzien.

Besparingen in de VS zorgden er de jongste tijd ook voor dat de wachttijden aan US Customs and Border Protection (CBP) sterk zijn opgelopen. Vorige zomer bereikten ze op piekdagen gemiddeld tot drie uur op sommige plaatsen zoals Miami International en gingen over de twee uur in onder meer JFK en Dallas-Forth-Worth.

Politiek?

Leuk dus voor de reiziger, maar politiek is het een ander verhaal. Pre-clearance impliceert immers dat Amerikaanse ambtenaren actief zullen zijn op vreemde bodem. De Duitsers zien privacy-problemen en lijken niet te willen ingaan op het voorstel van de Amerikanen. Ook de Fransen doen moeilijk. De UK en Zweden zouden wel meedoen, en Nederland dus. ”Het brengt aandachtspunten met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van geweigerde reizigers, gegevensuitwisseling en bewapening van grensbewakers uit de VS”, zegt de Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur.

Bijkomend pijnpunt zou zijn dat de kosten niet alleen door de Amerikanen worden gedragen. Het motief van de Amerikanen is overigens niet service naar de VS-reiziger toe, het gaat er hen om niet meer opgezadeld te zitten op eigen bodem met mensen die het land niet binnen mogen.

Gesponsorde artikelen