Andermaal speelt Bouchez stokebrand: hij sleurt hoofddoekendebat binnen bij Vivaldi, tot onvrede van de coalitiepartners

Tandengeknars binnen de federale coalitie: een Brussels conflict over de hoofddoek wordt door MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez op ruwe wijze in de regeringskringen geïmporteerd. Bouchez trekt ten strijde tegen de benoeming van Ihsane Haouach als regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). De reden: Haouach draagt een hoofddoek. Opnieuw sijpelt zo een cultural war binnen bij Vivaldi, een onnodig conflict. De MR doet daarmee opnieuw waarvoor alle coalitiepartners, inclusief de premier, bij de vorming van de federale regering vreesden.

In het nieuws: Moet een regeringscommissaris een dresscode hebben?

De details: Die vraag ligt plots op het bord van de federale regering, met dank aan de MR-voorzitter.

  • “Wat als… De Wetstraat ligt bezaaid met dat soort redeneringen. Maar feit is dat we de MR op het eind bijna door het cdH hadden vervangen. Het had ons een hoop ellende bespaard“. Een voorzitter van de meerderheidspartijen binnen Vivaldi windt er geen doekjes om: het gedrag van MR-voorzitter Bouchez kon al maanden geleden, eigenlijk nog voor de start van Vivaldi, worden voorspeld.
  • Ook toen, tijdens de finale onderhandelingen, gedroeg de MR-voorzitter zich niet bepaald loyaal in het project dat vooral door Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) werd getrokken. Op een bepaald ogenblik waren beiden zelfs overtuigd dat het beter kon zonder de Franstalige liberalen en met het cdH in hun plaats: net om toekomstige instabiliteit of turbulentie te vermijden.
  • Alleen, dat was een brug te ver voor de Open Vld van Egbert Lachaert, die inhoudelijk best tevreden was met de aanwezigheid van Bouchez. De MR was immers onder Charles Michel in de Zweedse periode steeds meer naar het centrum opgeschoven: systematisch stonden MR en CD&V samen in regeringsdiscussies, tegenover een rechtsere N-VA en Open Vld. Met het vertrek van Michel en de komst van Bouchez kwam er een andere MR in de plaats, zo ervaarde Lachaert de zaak. En dat hielp om Vivaldi wat naar rechts te trekken.
  • Uiteindelijk redden Lachaert en Sophie Wilmès in de onderhandelingen het vel van de MR en Bouchez. Maar die doet een aantal voorspellingen van destijds toch uitkomen: hij bezorgt de coalitie regelmatig onnodige turbulenties.

Waarover het gaat: Brussel heeft haar eigen cultuuroorlog, over de hoofddoek, die al een tijdje woedt.

  • Al weken gist het in Brussel over de hoofddoek, sinds de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB voor de Brusselse arbeidsrechtbank het proces over het dragen van zo’n hoofddoek verloor. Een vrouw die twee keer niet geselecteerd was voor een job omdat ze het reglement van de MIVB dat zo’n religieus symbool verbiedt zou schenden, won de zaak: discriminatie oordeelde de rechtbank.
  • Daarop beslisten PS, maar vooral Ecolo en Groen, in de raad van bestuur van de MIVB tegen het vonnis niet in beroep te gaan. Dat deden ze tegen het management van de MIVB en de bestuurder van DéFI in. De zaak verscheurt zo de Brusselse regering.
  • Want Open Vld, die de regeringscommissaris bij de MIVB levert, kondigde dan weer aan dat die ingaat tegen de beslissing van de raad van bestuur. Zo staan DéFI en Open Vld, als voorstanders van de handhaving van het hoofddoekenverbod in overheidsbedrijven en openbare ambten, met getrokken messen tegenover Ecolo en Groen, die een afschaffing willen, met als belangrijkste argument dat iedereen kansen moet krijgen op de arbeidsmarkt.
  • De MR kijkt in Brussel grijnzend vanop de zijlijn van de oppositie toe: zowel lokale kopvrouw Alexia Bertrand als MR-voorzitter Bouchez zelf trokken al fel van leer tegen de houding van de groenen en met name Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane, die van de hoofddoek een enorm strijdpunt heeft gemaakt.
  • Het conflict geeft zowel MR als Ecolo een perfect profiel, ten koste van een verdeelde PS. PS-voorzitter Paul Magnette weet dat zijn partij wat verdeeld is over de kwestie en probeert met een bemiddelingsvoorstel te komen: een verbod voor al wie een autoriteitsfunctie of een leidinggevende job heeft, maar een toelating voor al wie een administratieve of uitvoerende functie uitoefent.

De essentie: Bouchez importeert nu dat conflict fors op het federale niveau.

  • Plots maakte de MR-voorzitter gisteren een erezaak van de benoeming van Ihsane Haouach tot regeringscommissaris bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). Die gebeurde al een tijdje geleden door staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo). Haouach, nota bene de zus van zijn eigen woordvoerster, draagt een hoofddoek, militeert daarover ook actief en dat is niet naar de zin van Bouchez.
  • Met een hele stroom tweets, optredens in onder meer Terzake en quotes in alle kranten, viel Bouchez die benoeming aan. Daarbij maakte hij twee belangrijke opmerkingen:
    • Een regeringscommissaris moet neutraal zijn, vertegenwoordigt de regering, het is een gezagsfunctie en dus moet men geen uiterlijke tekenen van geloof dragen, zo redeneert Bouchez.
    • En, hij wijst erop dat de beslissing door heel de regering genomen had moeten worden, niet zomaar door de staatssecretaris. De zaak moet dus opnieuw op de tafel van Vivaldi komen, zo stelt hij.
  • Bij Schlitz, waar oud-Kamerlid Jessika Soors van Groen tegenwoordig het woord voert, was men alvast niet te spreken over de demarche.
  • En volgens het kabinet van Ecolo is Haouach gewoon “de juiste persoon op de juiste plaats“. De redenering daar is dat ze niet voor de federale regering werkt en dat een verbod op het dragen van symbolen dus niet van toepassing is.

Het netto effect: Een klein kind kan zien dat de MR zo onnodig een kwetsbare flank van Vivaldi blootlegt, aan Vlaamse kant.

  • Voor de MR en Ecolo is heel de discussie politiek gezien een win-win, zolang het conflict uiteraard niet volledig uit de hand loopt: beiden kunnen hun standpunt nu eens flink onderlijnen.
  • De collateral damage lijkt andermaal voor de Vlaamse-liberale flank van de regering De Croo. De premier heeft ongetwijfeld weinig zin om zich bezig te moeten houden met een zoveelste brandje veroorzaakt door Bouchez: de beslissing om een regeringscommissaris te benoemen is geen voorwerp van veel politieke energie, normaal gezien.
  • Voor Groen en Vooruit is de kous snel af: zij hebben geen probleem met Haouach en haar hoofddoek. Ook CD&V-voorzitter is duidelijk: “Natuurlijk mag Haouach een hoofddoek dragen. Ze heeft de vrijheid om haar keuze te maken hierin. Begrijp het probleem niet.”
  • Open Vld-voorzitter Lachaert, lid van dezelfde liberale familie als Bouchez, probeert te sussen: “Ik ben er geen voorstander van om dit thema federaal te beslechten. We hebben andere prioriteiten en voorlopig is er alleen discussie bij de MIVB in Brussel. We nemen dit intern op met de coalitiepartners daar”, zo stelt hij in De Tijd
  • Maar dat lijkt een beetje wishful thinking, dat er “alleen de discussie bij de MIVB is”. Nu al kan premier Alexander De Croo (Open Vld) zich opmaken voor een nieuw rondje morgen in de Kamer, met N-VA, Vlaams Belang en Jean-Marie Dedecker die scherpe vragen zullen hebben over het standpunt van de regering in de kwestie van Haouach.
  • Waar Vlaams Belang de benoeming van Haouach scherp afkeurt, is de N-VA iets genuanceerder. Daar pleiten ze, net zoals in de stad Antwerpen, voor een dresscode voor vertegenwoordigers van de overheid. Theo Francken was er gisteren op Twitter als de kippen bij, om te wijzen op de “ironie” van de beslissing van Schlitz en de aanwezigheid van diezelfde liberalen, die zich in Brussel tegen de hoofddoek verzetten, in de Vivaldi-ploeg.

Vandaag op de agenda: Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) laat zijn licht schijnen op z’n hervormingsplannen.

  • Vanmiddag komt de commissie Financiën bijeen om de hervormingsplannen van Van Peteghem te bespreken. Het moet een belangrijk werkstuk worden voor Vivaldi: het plan vormt een onderdeeltje van de relance, maar het gaat over meer.
  • Vanmorgen op Radio 1 gaf Steven Matheï (CD&V) al een paar voorzetten, waar de hervormingen zullen om draaien.
  • Zo zal er zeker een stevige vereenvoudiging van het fiscaal systeem in zitten. Het is nu te veel een grote koterij van allerlei regels, waarbij vooral fiscalisten, vermogensbeheerders en fiscale advocaten hun voordeel doen, doordat zij de achterpoortjes kennen.
  • Daarnaast komt er sowieso een nieuwe taxshift, waarbij de lasten op arbeid omlaag moeten. Dat moet de werkzaamheidsgraad verder opkrikken, hoopt Vivaldi. En die shift zal “groen” zijn: er komen meer belastingen op vervuiling, zo is de boodschap.
  • Iets wat ook al van bij het regeerakkoord in de koker zat: een belasting op grote digitale spelers. Die “digitax” wil men liefst op EU-niveau krijgen, maar zo niet voert België die maatregel zelf in.
  • Opletten dus, of Van Peteghem dat allemaal bevestigt en concreet maakt.

Pijnlijk: Er is een rechtstreekse band tussen Jürgen C. en Vlaams Belang.

  • De afgelopen dagen speelde Tom Van Grieken (Vlaams Belang) zich in de kijker, met omstreden uitspraken in een interview dit weekend. “Ik ben ervan overtuigd dat het christelijke, het Vlaamse en als u wilt zelfs het blanke een dominante factor moeten zijn in onze samenleving“, zo stelde hij.
  • Dat leverde hem een berg kritiek op en de impliciete bevestiging dat Vlaams Belang hoog en droog in haar cordon sanitaire blijft zitten.
  • Meer vervelend nieuws nu: via de betalingen van Jürgen C blijkt, uit lekken uit het onderzoek, dat de man tot 2020 lid was van de partij Vlaams Belang. Daarmee straalt de zaak nog negatiever af op Van Grieken en co, die al de volle laag kregen in het politieke debat rond de extreemrechtse terrorist.
  • Zo mag de Vlaams Belang-top zich bij het rijtje politici zetten dat op de blote knieën mag hopen dat de voortvluchtige man snel wordt gevat, voor er mogelijk zwaardere feiten zouden plaatsvinden.
Meer
Lees meer...