Android is nu even veilig als iOS … volgens Google zelf

Android is nu even veilig als iOS … volgens Google zelf

De eeuwige strijd tussen Android en iOS blijft duren. Hoewel Apple zijn voorsprong op het vlak van innovatie al enige tijd kwijt is, scoorde het op het vlak van veiligheid wel nog altijd beter dan het besturingssysteem van Google. Maar dat is nu verleden tijd volgens David Kleidermacher, hoofd beveiliging van Android.

Android kende een moeilijke periode met heel wat negatieve berichten over de veiligheid van hun toestellen. Er waren onder meer berichten over gehackte bankaccounts, grootschalige besmettingen met malware, apps die meeluisteren met je microfoon en nog meer malware.

De grootste obstakels voor Google zijn de trage updates die de smartphoneproducenten doorvoeren en de openheid van de Play Store die mogelijk gevaarlijke apps bevat.

“Android is even veilig als iOS”

Die negatieve berichten kunnen misschien wel positief uitdraaien want Google zette in 2017 zwaar in op de veiligheid van zijn besturingssysteem. In het jaarlijkse rapport van Google over de veiligheid van Android is David Kleidermacher, hoofd beveiliging voor Android, Google Play en ChromeOS, heel optimistisch.

“We hebben veel vooruitgang geboekt in 2017 en Android is nu even veilig als de concurrentie”, zegt hij, verwijzend naar grote ‘vijand’ iOS. “Op veel vlakken van beveiliging zijn we nu zelfs de beste op de markt.”

Google Play Protect

Om dat te bereiken nam Google heel wat maatregelen. Onder andere de lancering van Google Play Protect moet ervoor zorgen dat mogelijk schadelijke applicaties op je smartphone sneller ontdekt worden.

Het systeem kijkt zowel naar Google Play, waar het 65 procent meer apps controleerde als in 2016, als naar applicaties die op een andere manier op je toestel komen. Die bevatten vaak malware, maar worden 60 procent minder vaak geïnstalleerd het afgelopen jaar.

Snellere updates

Ook wil Google meer samenwerken met smartphoneproducenten om veiligheidsupdates sneller door te voeren. Google komt namelijk wel regelmatig met updates, maar producenten zoals Samsung, Sony, LG, … hebben hun eigen versie van Android met enkele specifieke functies per merk. Nieuwe updates moeten dus aangepast worden aan die eigen Androidversie.

Dat laat soms op zich wachten waardoor die toestellen vatbaar zijn voor hackers. “In 2018 zullen we steeds meer toestellen zien die regelmatige en snelle updates krijgen”, besluit Kleidermacher.

Gesponsorde artikelen