Androidtelefoons zijn na 1,5 jaar onveilig … omdat fabrikanten zélf veiligheidsupdates niet doorvoeren

Androidtelefoons zijn na 1,5 jaar onveilig … omdat fabrikanten zélf veiligheidsupdates niet doorvoeren

Producenten van smartphones met Android als besturingssysteem doen niet genoeg om hun toestellen veilig te houden. Androidsmartphones krijgen vaak na 18 maanden geen updates meer en zijn vanaf dan dus niet meer veilig tegen hackers.

Android is een ramp op het vlak van updates”, is Roy Metz van consumentenorganisatie Test-Aankoop duidelijk in Het Laatste Nieuws. Het probleem ligt echter niet bij Android, maar bij de producenten van smartphones die gebruik maken van het besturingssysteem van Google.

Google komt namelijk wel regelmatig met updates, maar producenten zoals Samsung, Sony, LG, … hebben hun eigen versie van Android met enkele specifieke functies per merk. Nieuwe updates moeten dus aangepast worden aan die eigen Androidversie.

“Afhankelijk van de goodwill van de producent”

Maar zo’n updates kosten veel tijd en geld aan de producenten. Bij een duur en populair toestel zal je normaal gezien lang de nieuwste, veilige versie van Android krijgen, maar bij een goedkoper model is dat niet het geval. “Het vervelende is dat je als klant afhankelijk bent van de goodwill van het merk, want je weet op voorhand niet hoe lang je toestel up-to-date zal zijn”, zegt Roy Metz.

En dus zijn heel veel toestellen maar anderhalf jaar up-to-date. Die 18 maanden beginnen zelfs al te lopen vanaf de release van je smartphone en niet op het moment dat je het toestel koopt. En na die tijd ben je een makkelijke prooi voor hackers en malware.

Is een iPhone de oplossing?

Een oplossing voor dat veiligheidsprobleem is overschakelen naar een iPhone. Omdat Apple gebruik maakt van zijn eigen besturingssysteem iOS is het altijd snel met veiligheidsupdates. Zo ben je met een iPhone zeker 4 jaar up-to-date … maar je betaalt er wel een prijs voor.

Ook de eigen smartphones van Google, zoals de Pixel 2, hebben geen last van late updates. Zij krijgen altijd direct de nieuwste versie van Android en blijven dus goed beveiligd.

Gesponsorde artikelen