Left Right
scrollTop top

Undercoverbeelden van Animal Rights tonen verregaand dierenmisbruik in Torhouts slachthuis: Weyts (N-VA) belooft meer controles


Animal rights slachthuis torhout gaia ben weyts
© Animal Rights

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft undercoverbeelden uit 2019 gepubliceerd van wantoestanden in een slachthuis in Torhout. Daarmee wil Animal Rights het dierenmisbruik in het slachthuis aanklagen en eist het de sluiting van het bewuste slachthuis.

Eerder klaagde Animal Rights al de situatie aan in de slachthuizen in Tielt, Izegem en Hasselt.

De beelden van het slachthuis in Torhout dateren uit 2019 en werd aan Animal Rights geleverd door een anonieme bron. In het slachthuis, dat de naam Van Hoornweder draagt, wordt varkensvlees verwerkt. Jaarlijks worden er maximaal 650.000 varkens geslacht. Dat meldt de regionale omroep Focus WTV. Het vlees van de dieren wordt niet enkel geëxporteerd naar andere Europese landen, maar ook naar delen van Azië en Afrika.

Verdrinkingsdood

Animal Rights stelt dat het slachthuis gesloten moet worden na een uitgebreid onderzoek over de vele gevallen van dierenmisbruik. De activisten stellen dat de varkens vaak te kreupel zijn om zelfstandig uit de vrachtwagens te komen om het slachthuis te betreden. Vaak slepen ze hun lichaam al hinkend als gevolg van dierenmisbruik.

“We zien varkens met prolapsen, varkens met necrotische wonden, varkens met enorme abcessen en hoogzwangere zeugen”, melden de dierenactivisten. “Sommige zeugen aborteren spontaan hun biggen op weg naar de wachtruimte. Varkens ontwaken weer na verdoving. Varkens leven zelfs nog nadat hun hals is doorstoken. Ze komen schreeuwend bij, ondersteboven hangend aan een ketting in de slachtlijn, en verdrinken levend in het broeibad.”

Al zeker sinds 2017 bekend

Uit de inspectierapporten die Animal Rights undercover opvroeg, blijkt dat het probleem met verdoving van de varkens er al zeker sinds 2017 is. De activisten stellen dat de (eind)verantwoordelijken in het slachthuis hun verantwoordelijkheid niet nemen en dat het slachthuispersoneel ofwel onvoldoende opgeleid is ofwel niet geïnteresseerd is in het lijden van de dieren.

Daarom eist Animal Rights, naast de sluiting van het slachthuis van Torhout, een onafhankelijk onderzoek naar de werking van het slachthuis. Ook willen ze dat de verantwoordelijken binnen het slachthuis ontslagen en strafrechtelijk vervolgd worden.

Klacht met GAIA

Animal Rights en dierenrechtenorganisatie GAIA bundelen hun krachten om samen een klacht in te dienen tegen het slachthuis vanwege de geconstateerde misstanden in de beelden en inspectierapporten.

“Het is onze plicht om net zoals tegen de verschrikkingen in het slachthuis van Tielt nu een strafklacht met burgerlijke partijstelling in te dienen tegen het varkensslachthuis van Torhout”, stelt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch op de lokale omroep. “Blijkbaar was het schandaal van Tielt als wake up-call nog niet genoeg. Wij roepen de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op om onmiddellijk op te treden.”

Weyts belooft extra controles

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA)

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) reageert onthutst op de beelden: “Deze beelden illustreren dat het huidige controlesysteem in de slachthuizen tekort schiet. Er is in elk slachthuis permanent een “dierenarts met opdracht” aanwezig om toezicht te houden, maar dat volstaat duidelijk niet om wantoestanden te vermijden.”

“Daarom komt er vanaf dit najaar een extra controleteam van dierenartsen die dag en nacht verrassingsinspecties zullen uitvoeren, toegespitst op dierenwelzijn. Op dit moment zijn de controles van mijn inspecteurs beperkt tot de meest dringende en noodzakelijke taken, omdat onder andere in Duitsland en Nederland is gebleken dat slachthuizen broeihaarden kunnen zijn voor het coronavirus. Een inspectie in dit slachthuis in Torhout lijkt mij echter wel dringend en noodzakelijk.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810