Left Right
scrollTop top

Annemans houdt grote kuis bij Vlaams Belang


Annemans houdt grote kuis bij Vlaams Belang

Vandaag onthult Gerolf Annemans de kiescampagne van Vlaams Belang. Het doel: consolideren rond de 10 procent. Maar achter lijsttrekkers Filip Dewinter en Anke Van dermeersch organiseert Annemans een stille revolutie bij de extreemrechtse partij: de rangen zijn gezuiverd, een golf nieuwelingen staat klaar om naar het parlement te gaan.  

Bruno Valckeniers, Filip De Man, Bart Laeremans, Linda Vissers, Marleen Van den Eynde… De lijst van Vlaams Belang-parlementsleden dat is kaltgestellt is ronduit indrukwekkend. “Voorzitter Gerolf Annemans heeft met de harde hand gezuiverd, en een hele reeks voormalige ‘kopstukken’ naar de pensioendienst van de partij begeleid. En nu schuift hij een hele generatie nieuwelingen naar voren, die de nieuwe smoel van de partij moeten worden”, klinkt het bij een kopstuk.

Voor Vlaams Belang is de concurrentie met de N-VA moordend. De plaatsen voor 2014 zijn dus duur op de lijst. Annemans spendeerde in december zo’n 20.000 euro aan een uitgebreide peiling, om te weten waar de partij staat. In elke provincie ondervroeg peiler Frank Thevissen 1.000 mensen van het iVox-panel. De resultaten, die de partijtop angstvallig voor zich houdt, plaatsten de partij tussen de 10 en 11 procent, genoeg om overal 2 tot soms 3 zetels te halen. En dat worden de plaatsen waarop de partij een hele nieuwe generatie extreemrechts in het parlement wil loodsen. 

Wilders en Le Pen gaan voor

De strategie is helder. Europees heeft Annemans aansluiting gevonden bij geestesgenoten, in de eerste plaats Geert Wilders en zijn PVV in Nederland en Marine Le Pen en het Front National in Frankrijk. Net als Heinz-Christian Strache van de FPÖ in Oostenrijk wil hij dat Vlaams Belang met een nieuwe jonge generatie een groot deel van de rechtse kiezers voor zich wint. Ze delen een uitgesproken anti-Europees en anti-Islam discours, maar zijn niet zo ‘aangebrand’ als de oudere generatie van vader Le Pen, maar ook Annemans en Dewinter zelf.  “In 2019 moeten zij dan de doorbraak forceren. Voor ons zal dat nooit meer komen”, klinkt het bij de huidige top.

Vlaams Belang likte de laatste jaren vooral de wonden van een paar electorale nederlagen. Dat de N-VA nu uitgerekend met het ‘V-teken’ campagne voert, doet extra pijn. De ‘drie V’s’, Vlaanderen, vreemdelingen en veiligheid, waren immers jarenlang het handelsmerk van Vlaams Belang.

Jonge honden

Hoewel de aandacht nu opnieuw gaat naar Dewinter, die de Kamerlijst in Antwerpen trekt, ligt de hoop van de partij elders. Zo loodst de partij de jongerenvoorzitter Tom van Grieken op een tweede plaats in het Vlaams parlement. In het najaar nog stelde die dat de partij “een kapitale fout zou begaan” door met dezelfde kopstukken naar de kiezer te gaan. Een goed geregisseerde uitspraak zo lijkt, want hij wordt nu stevig beloond. Reccino Van Lommel op plaats drie in de Kamer mag ook dromen van een zitje. Dat Marijke Dillen plaats twee op de Kamerlijst krijgt, was haast onvermijdelijk. Zelfs Annemans kan de erfenis van stichter Karel Dillen niet zomaar naast zich neerleggen.

Barbara Pas trekt de Kamerlijst in Oost-Vlaanderen, en kreeg als fractieleider al enige nationale aandacht. Ook Femke Pieters moet als jonge vrouw een deftige plaats krijgen in Oost-Vlaanderen. Barbara Bonte (31) en Kristof Slagmulders (34) krijgen plaats 2 en 3 voor het Vlaams parlement in Oost-Vlaanderen. 

Annemans verus Dewinter

In West-Vlaanderen trekken oudgedienden Peter Logghe (Kamer) en Stefan Sintobin (Vlaams Parlement), maar daarachter krijgt Maarten Seynaeve uit Kortrijk een verkiesbare plaats. In Limburg kreeg Chris Janssens, de ondervoorzitter een kans als lijsttrekker, waarop Linda Vissers de partij verliet.

In Vlaams-Brabant zet de partij Joris Van Hauthem en Philip Claeys als lijsttrekkers. Die laatste, nu nog Europees Parlementslid, moest onderdak krijgen om plaats te ruimen voor Annemans, die zelf naar Europa verkast. Daar kan hij dan meteen de nieuwe Europese coalitie met Wilders en Le Pen gestalte geven. Onder meer Wilders is al geboekt om in Vlaanderen campagne te komen voeren met het Vlaams Belang. Marine Le Pen zal dan weer naar Brussel afzakken voor de campagne.

Of de vernieuwing van Annemans echt gelukt is, zal overigens na de verkiezingen vrij snel duidelijk worden. Dan moet de Kamerfractie immers beslissen wie de fractieleider wordt. Dat wordt meteen de clash tussen het kamp Dewinter en dat van Annemans. In de kranten verklaarde Dewinter zich al kandidaat. Afwachten of Pas, die net werd klaargestoomd door Annemans om het roer over te nemen, zo snel opzij gaat. “Er is nog niets beslist daarover”, klinkt het fijntjes op de partij. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588