Annick De Ridder (N-VA) kondigt drastische maatregelen aan na dodelijke fietsongevallen in Antwerpen

Annick De Ridder (N-VA) kondigt drastische maatregelen aan na dodelijke fietsongevallen in Antwerpen

Antwerpen heeft een serieus probleem met de veiligheid van fietsers. Op een maand tijd gebeurden er in de stad drie dodelijke fietsongevallen en dus is de druk op het stadsbestuur groot om grondige veranderingen door te voeren. Annick De Ridder (N-VA) kwam in ‘De zevende dag’ die plannen voorstellen. Daarbij viel vooral op dat de N-VA nu wel volledig overtuigd lijkt van een kruispunt waarop alle zwakke weggebruikers tegelijk groen licht hebben, iets waar in het verleden vooral Groen voor ijverde.

De Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zijn deze week begonnen en ze hebben direct een hoofdthema: mobiliteit. Drie fietsdoden op één maand tijd konden niet zonder reactie blijven en dus mocht de N-VA het in De zevende dag komen uitleggen. De Antwerpse schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) kon niet aanwezig zijn, maar hij werd vervangen door Annick De Ridder (N-VA).

Zij beklemtoonde dat er al veel was gedaan voor de veiligheid van fietsers in Antwerpen en dat N-VA daar nog verder werk wil van maken. Zo wil de partij het historisch centrum autovrij maken. “Maar je kan de auto niet volledig wegdenken”, legde ze uit.

Groen licht voor alle fietsers en voetgangers

Vanaf volgend jaar moet 95 procent van de stad Antwerpen zone 30 worden. Daarnaast gaat er ook gekeken worden of het mogelijk is om een zogenaamd ‘groen vierkant’ in te voeren op sommige kruispunten. Op zo’n kruispunten steken fietsers/voetgangers en automobilisten nooit samen over omdat alle zwakke weggebruikers op het zelfde moment groen licht hebben, terwijl de auto’s op dat moment voor een rood licht staan.

Het systeem was eerder deze week al goed voor een discussie tussen Wouter Van Besien (Groen) en Koen Kennis (N-VA). Het Antwerps stadsbestuur had namelijk een motie om zo’n kruispunten in te voeren verworpen. Achteraf zei Kennis dat zo’n motie niet nodig is omdat het principe al aanvaard is.

Waar en wanneer zo’n kruispunten zullen komen is nog niet duidelijk. “We gaan vragen aan het Agentschap Wegen & Verkeer om daarover een proefproject op te starten”, legde Annick De Ridder uit. Het systeem is trouwens niet nieuw want in veel landen, zoals bijvoorbeeld Nederland, wordt het al lang gebruikt.

Gesponsorde artikelen