Annuleringen voor Pukkelpop en Groezrock, maar waarom die het feest zeker niet bederven

Annuleringen voor Pukkelpop en Groezrock, maar waarom die het feest zeker niet bederven

Twee van de tofste festivals van het land zitten elk met twee annulaties. Clairo en Joji sturen hun kat naar Pukkelpop, en Doll Skin en Marky Ramone zullen niet op het podium van Groezrock te zien zijn. Wanneer acts voor een festival afzeggen, is dat nooit fijn, maar gelukkig zijn er verschillende redenen waarom beide festivals gemakkelijk zonder bovenstaande artiesten kunnen.

Clairo en Joji waren aangekondigd voor Pukkelpop, maar nu blijkt dat beide artiesten niet afzakken naar Kiewit.

Eerstgenoemde gaat mee met Khalid door de Verenigde Staten touren en Joji blijft liever gewoon thuis. Nooit van gehoord? Je bent heus niet de enige.

Clairo van YouTube en Coachella

Clairo is een bekende YouTubester. Ze werd in 2017 bekend met haar filmpje voor Pretty Girl, een nummer dat haar perfect samenvat: zeemzoete lo-fi popmelodieën met onschuldige songteksten. Hoewel haar bekendste filmpje meer dan 30 miljoen keer bekeken werd en Clairo best geinige tracks maakt, is deze annulering niet echt een groot verlies voor Pukkelpop.

Clairo stond eerder al op het befaamde Amerikaanse festival Coachella en wist daardoor naambekendheid te verwerven in het internationaal festivalcircuit. Clairo heeft mogelijks een roemrijke carrière voor zich en wordt al vergeleken met kleppers zoals Anne-Marie en Billie Eilish. Toch is ze hier niet echt bekend bij het grote publiek en heeft ze nog geen airplay genoten op onze nationale radiozenders (nog steeds een uiterst belangrijk kanaal van publiciteit in deze digitale tijden).

(Zo ziet de line-up van Pukkelpop er tot nu toe uit.)

Harlem Shake goes serious

Joji, ook bekend als Filthy Frank, is het alterego van George Miller. Hij werd bekend met het virale Harlem Shake-filmpje. Sinds kort heeft hij zijn carrière over een andere boeg gegooid en gaat hij ‘serieuze muziek’ maken. Joji brengt een plezante mix van triphop, melancholische R&B en elektronische folk à la James Blake of Shlohmo.

De 26-jarige heeft zelfs al zijn debuutplaat ‘Ballads 1’ op de wereld afgevuurd. Het werk van Joji is verre van slecht, maar let’s face it: deze knul wordt op festivals gevraagd omdat hij bekend is van de Harlem Shake. Met prachtnamen als Post Malone, Tame Impala, Royal Blood, The National en Prophets of Rage hoeven de organisatoren van Pukkelpop zich dus geen zorgen te maken omdat deze twee YouTubesterren afzeggen.

Praktisch

Pukkelpop gaat dit jaar door van donderdag 15 tot zondag 18 augustus. Tickets zijn hier beschikbaar.

(Nieuw offensief van muziekindustrie: platenlabels klagen provider aan voor illegaal downloaden.)

Geen Doll Skin

Voor Groezrock geven dan weer Doll Skin en Marky Ramone op voorhand forfait. Doll Skin is een all girl punkgroep. Met hun gewaagde outfits, groengeverfde haren en melodische songs spreken ze tot de verbeelding. Het invloedrijke Amerikaanse muziektijdschrift Alternative Press beschrijft hen als “glitter-fueled, teenage, punk-rock superheroes” en ze slaan de spijker op de kop. Doll Skin won ook al verschillende awards en kreeg duwtjes in de rug van de invloedrijke rockers Alice Cooper en Megadeth-bassist David Ellefson. En dat is volkomen terecht, want naast hun bubblegum imago zijn de nummers van Doll Skin gewoon superleuk. Perfect om even te ontladen, op te moshen, de snelweg af te cruisen of de afwas te doen.

Toch is Doll Skin een van de kleinere vissen die voor Groezrock aangekondigd was. Hun bekendste song Let’s Be Honest kreeg al zo’n 150.000 views op YouTube. Dat is verbluffend, maar zeker niet uitzonderlijk. Het festival verwelkomt namelijk topacts, zoals Dropkick Murphys, Jawbreaker, Stick To Your Guns, Coheed & Cambria, Teenage Bottlerocket en Amenra. Bovendien is de band vooral bekend aan de overkant van de oceaan. Op zich is het spijtig dat Doll Skin niet komt, maar met die band staat of valt Groezrock absoluut niet, en gelukkig maar.

(Deze punkacts komen naar de Lokerse Feesten 2019.)

Geen Marky Ramone

De annulering van Marky Ramone en zijn begeleidingsband is dan weer andere koek. Alle originele Ramones, Joey, Johnny, Dee Dee en Tommy, zijn ondertussen overleden. In 1978 werd Marky Ramone bij de band gehaald nadat Tommy Ramone zijn bandmakkers had verlaten in ruil voor een studiocarrière. In 1982 werd Marky Ramone even uit de band gezet vanwege zijn alcoholisme. Maar van 1987 tot het einde van de band in 1996 bleef hij bij The Ramones.

(Zo ziet de affiche van Graspop er tot nu toe uit.)

Tegenwoordig tourt hij met z’n eigen band die Ramones-hits speelt zoals Blitzkrieg Bop, I Wanna Be Sedated, Sheena Is A Punk Rocker, The KKK took my Baby Away en Beat on the Brat.

En da’s superplezant, maar in feite moeten we wat iedereen denkt, durven benoemen: de band van Marky Ramone is niet veel meer dan een coverband. De piepjonge zanger, bassist en gitarist klinken misschien wel zoals het origineel, maar het geluid dat Joey, Johnny en Dee Dee voortbrachten was onvervalst oprecht en kan je gewoon niet nabootsen. Misschien kwam dat wel doordat The Ramones achter de schermen zo veel ruzie maakten.

Een optreden van Marky Ramone was zeker mooi geweest voor het cv van Groezrock, maar we zullen eind april zonder twijfel betere optredens zien op de wei in Meerhout.

(Een aanrader is trouwens het recente vurig debat, dat bijna uitmondde in een gevecht tussen Marky Ramone en voormalig Sex Pistols-zanger John Lydon. Zie het YouTubefilmpje.)

(Hier zijn 15 hedendaagse acts en bands die klinken alsof ze uit ‘de jaren stillekes’ komen.)

Nieuw talent centraal

Het vermelden waard: Groezrock zet dit jaar in op nieuw, veelbelovend talent. De organisatoren zijn van mening dat die talrijke, beginnende bands een podium verdienen en de kans moeten hebben om op een groter festival te staan zoals Groezrock. Ze willen ons uitnodigen om, naast gevestigde bands, fris talent dat we misschien nog niet kennen een kans te geven. Misschien leer je je nieuwe, favoriete band wel kennen door het Meerhoutse festival.

(Belgische) groepen die je zeker eens moet beluisteren voor je naar Groezrock trekt: Hæster, Raw Peace, For I Am, Horror My Friend, Slow Crush, Tusky, Coarse, Jesus Piece en King Nine. Van een hele waslijst gesproken!

(Lees hier ons interview met Municipal Waste.)

Praktisch

Groezrock gaat door van vrijdag 26 tot zaterdag 27 april. Tickets zijn hier beschikbaar.

Dit zijn de 25 beste Europese festivals van 2019.

Gesponsorde artikelen