Anoniem surfen blijkt niet zo anoniem te zijn, browsers slaan nog steeds je gegevens op

‘Anoniem’ of in ‘private modus’ surfen blijkt toch niet zo verhullend te zijn als we denken. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Chicago en Leibniz. Je begint zogezegd met een schone lei, maar nu blijkt dat er toch nog informatie kan worden opgeslagen. En vele surfers weten dat niet.

Blijkbaar zijn we toch niet goed op de hoogte van ons online verkeer, want als je anoniem wil surfen, kunnen zoekopdrachten alsnog opgeslagen worden. Wetenschappers van de universiteiten van Chicago en Leibniz lieten 460 proefpersonen de test uitvoeren. Hierbij werd een fictieve browser gebruikt waarop de proefpersonen op dertien verschillende manieren anoniem konden blijven.

Uit de studie bleek dat we niet goed weten wat er bewaard wordt en wat niet in private modus. Bijna de helft (46,5 procent) van de proefpersonen wist niet dat de bladwijzers die ze in private modus hebben opgeslagen, ook in de standaardbrowser verschijnen. Daarbij wist 40,2 procent niet dat hun locatie nog steeds getrackt kan worden. Ten slotte dacht bijna een derde dat anoniem surfen hun beter beschermt tegen malware, een schadelijke software. En dat is niet het geval.

Schuld van de browsers

Volgens de onderzoekers ligt het probleem bij de ontwikkelaars van de browsers. Zij zouden een aantal beveiligingsfouten niet verbeterd hebben. En dat zorgt er soms voor dat je nog steeds dezelfde of een hogere prijs ziet verschijnen bij een reisboeking. Zelfs als je je geschiedenis hebt verwijderd …

Pexels