Anti-vaxxer die proces tegen Kentucky over windpokkenvaccin verloor, krijgt … de windpokken

Anti-vaxxer die proces tegen Kentucky over windpokkenvaccin verloor, krijgt … de windpokken

In de Verenigde Staten heeft een tiener uit Kentucky, die de lokale volksgezondheid had aangeklaagd omdat hij niet naar school mocht, zelf de windpokken gekregen. Volgens de 18-jarige jongeman werd hij gediscrimineerd op basis van geloof toen zijn scholengemeenschap besliste om ongevaccineerde kinderen niet toe te laten. Hij verloor de rechtzaak en heeft nu zelf windpokken.

De 18-jarige Jerome Kunkel is normaal een student aan de Our Lady of the Sacred Heart/Assumption Academy, twee private scholen in Walton, Kentucky. Toch gaat hij daar al enkele maanden niet meer heen: hij is niet gevaccineerd op basis van religieuze overtuiging, en momenteel wil dat zeggen dat hij niet welkom is op het terrein van de school. Dat blijft nog wel even zo: hij heeft het virus nu ook effectief opgelopen.

Windpokken

Die maatregel had de school genomen toen meer dan honderd studenten geraakt werden door een vorm van de windpokken: het zoster-varicellavirus. Da’s één van de windpokkenvirussen. Die zijn meestal (net zoals mazelen) onschuldig, maar kunnen ook enkele gevaarlijke syndromen, zoals Guillame-Barré, triggeren en kunnen zelfs volwassenen behoorlijk ziek maken (bijvoorbeeld zona). Ook bij pril zwangere vrouwen kan het virus ernstige afwijkingen bij een foetus veroorzaken.

Gevolg: in Noord-Kentucky moesten alle studenten die geen bewijs van vaccinatie of bewijs van immuniteit tegen wind-, water-, of wijnpokken kunnen voorleggen, thuisblijven tot ze de pokken gekregen hebben. 21 dagen nadat de typerende uitslag zich manifesteert, kan de student terugkomen. Dan is het besmettingsgevaar zeker voorbij. Maar windpokken zijn zo besmettelijk, ook al een dag op voorhand, dat er een ban werd opgesteld.

Geloof

Volgens Kunkel is het een deel van zijn geloofsovertuiging dat hij geen vaccins zal gebruiken waarvoor geaborteerde foetale cellen zijn gebruikt, dat is volgens hem immoreel, illegaal en vooral ook zondig. (Tijdens de ontwikkeling van het vaccin werden een tiental cellen gebruikt, die zitten overigens niet in de huidige vaccins.) De rechter was het er niet mee eens. Maar nu is er dus (relatief) goed nieuws voor de student: hij heeft de windpokken.

Dat wil zeggen dat hij binnen enkele weken opnieuw naar school kan, al zag de advocaat van de familie dat vooral als een zonde van de tijd. “De ban was stom. Hij zou de windpokken in maart hebben kunnen krijgen en intussen terug op school zijn.”

Mazelen

De volksgezondheid in Kentucky van haar kant, liet weten niet opgezet te zijn met Kunkels “minimaliseren” van de gevolgen van de waterpokken. Mazelen zijn al even opnieuw in opgang in de Verenigde Staten: de voormalig bijna volledig uitgeroeide ziekte is vooral in de staat Washington en New York opnieuw courant. Verschillende universiteiten moesten zelfs volledig sluiten. Oorzaak: te weinig gevaccineerde kinderen. Ook in andere staten zijn andere, eerst quasi-geëlimineerde ziektes, nu opnieuw in opgang.

pixabay

Gesponsorde artikelen