Anticonceptiepil binnenkort maar één keer per maand innemen

Binnenkort moeten vrouwen niet langer inzitten met het nemen van de anticonceptiepil. Wetenschappers bedachten namelijk een manier waarop vrouwen nog maar één keer per maand de pil moeten nemen. Die nieuwe pil zit momenteel zelfs al in een testfase.

Vrouwen die het vreselijk vinden om elke dag de pil te nemen, krijgen binnenkort misschien een oplossing. Want een Amerikaans team wetenschappers, dat gesponsord wordt door The Bill & Melinda Gates Foundation, doet momenteel uitvoerig onderzoek naar een nieuw soort pil. Speciaal daaraan is dat de nieuwe pil maar één keer per maand ingenomen moet worden.

Pil vergeten

De capsule van de pil is ook op zo’n manier ontworpen dat je maagzuur die niet ineens afbreekt. De researchers zelf zeggen dat het een goed alternatief is voor vrouwen die niet zwanger willen worden, maar die wel regelmatig hun pil vergeten te nemen.

De BBC vertelde al dat de pil in 99 procent van de gevallen effectief is tegen een zwangerschap. Maar dat aantal geldt natuurlijk alleen maar bij een correct gebruik van de anticonceptiepil. Bijna de helft van de gebruikers mist wel al eens een dag. Daardoor is de pil in 91 procent van de gevallen effectief. Dat betekent dat ongeveer 9 op de 100 vrouwen ongewenst zwanger raakt.

Stervormig

De nieuw ontwikkelde pil heeft een stervormige uitstraling. Maar de capsule is wel makkelijk door te slikken. De nieuwe pil is namelijk niet groter dan een capsule visolie.

Een keer dat het terecht komt in de maag, zal de ster ontplooien. Maar net door de stervorm zal het tablet niet in een keer worden verslonden door je maagzuur. Zo blijft de capsule enkele weken aanwezig in de maag tot die helemaal is uitgewerkt. Daarna zal de maag de capsule zelf afbreken.

“Onze studie toonde al aan dat er geen problemen zijn met blokkades in de maag als je voedsel eet en de pil ingenomen hebt. We nemen veiligheid erg serieus”, vertelt Giovanni Traverso aan BBC. Hij is een dokter aan de Havard Medical School en ontwikkelde mee het nieuwe prototype van de pil.

Meer
Lees meer...