Antidepressiva werken niet bij iedereen en ze weten nu waarom

Kamp je met een depressie? Twijfel dan niet om naar de huisarts te gaan. De kans is groot dat hij jou medicatie aanraadt, zoals antidepressiva. Maar wat als blijkt dat je geen verandering opmerkt? Dat is mogelijk. Molecular Psychiatry publiceerde namelijk enkele vaststellingen die voortkomen uit een nieuw onderzoek.

SSRI, ook selectieve serotonine-heropnameremmer genoemd, is het meest gekende medicijn om een depressie te behandelen. Toch werkt deze medicatie niet bij iedereen. Onderzoek toont aan dat dit het geval is bij 30 procent van de mensen die kampen met een depressie. Wat een mogelijke reden hiervoor kan zijn, is de manier waarop de neuronen in je brein zijn opgebouwd.

Depressie

De meest voorkomende oorzaak voor een depressie bij 15 tot 44-jarigen is een depressieve stoornis. Opvallende kenmerken hiervan zijn een overweldigend gevoel voor droefheid of een algemeen verlies in interesse. Hoelang een depressie juist, duurt is verschillend van persoon tot persoon. Het kan variëren van 2 weken tot meer. Ongeacht de oorzaak toont een onderzoek van de Anxiety and Depression Association of America aan dat 16,1 miljoen volwassenen te kampen hebben met een depressie. Schrijnend veel, om het in woorden uit te drukken.

Oorzaken

Wat de exacte oorzaken zijn voor een depressie wordt nog steeds onderzocht. Toch stellen onderzoekers vast dat een lage aanwezigheid van de neurotransmitter serotonine in de hersenen een mogelijke boosdoener kan zijn. SSRI speelt hierop in door de heropname van serotonine in de neuronen af te remmen, waardoor de serotonine in het centraal zenuwstelsel toeneemt. De effecten van het medicijn zijn zowel een afname van depressieve klachten, kleinere kans op herval of een vermindering van angstgevoelens.

Behandeling

Wetenschappers geven toe dat het niet evident is om een duidelijk beeld te krijgen van het niet werken van SSRI. Gemiddeld circuleren er zich in het brein 100 biljoen neuronen, waarvan er 300.000 neuronen zeer moeilijk te traceren zijn. Vandaar dat veranderingen op hersenscans moeilijk toe te schrijven zijn aan één reden. De vraag die onderzoekers zichzelf stellen is dus: ligt de grond van veranderingen binnenin de hersenen aan een depressie, langdurig gebruik van medicatie of biologische aangeboren oorzaken?

Onderzoek

Wat dit onderzoek extra interessant maakt, is dat het zowel resultaten van positief-reagerende personen op de medicatie als negatief-reagerende omvat. Wetenschappers kwamen hierdoor tot de volgende conclusie: personen met dezelfde ziekte die dezelfde medicatie innemen, kunnen op een andere manier reageren. Het toont aan dat de mens verschillende onderliggende neurobiologische mechanismen heeft.


In de toekomst

Rusty Gaga, hoofd aan de Salk Institute for Biological Studies, garandeert dat elke nieuwe studie een belangrijke bijdrage levert aan verder onderzoek. Nieuwe vaststellingen geven een beeld over de behandeling met SSRI op dit moment, als over alternatieve medicatie die voor een depressie van toepassing kan zijn.

Meer
Lees meer...