Nieuw parkeerbeleid Antwerpen zorgt voor onrust: 50 procent minder omzet?

De retailsector is ongerust over het nieuwe parkeerbeleid in Antwerpen. Het wordt voor handelaren moeilijker om in het centrum te parkeren. Business AM vroeg autojournalist Alain De Jong van Gocar om een analyse.


Beluister hier het volledige interview met Alain De Jong:


Waarom is dit belangrijk?

Na Gent is er nu ook in Antwerpen ongerustheid over het parkeerbeleid. Ook hier zouden retailers omzet mislopen.
  • De Jong legt uit: “Leveranciers die werken moeten uitvoeren bij bewoners in het centrum van Antwerpen klagen: zij kunnen niet meer op straat parkeren en zijn verplicht om in een betalende parking te gaan staan. Uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen blijkt dat handelaars een serieuze economische schade oplopen. Bij een deel van die groep zou de omzet met meer dan 50 procent afnemen.”
  • “Het Antwerpse stadsbestuur heeft gezegd dat het de situatie later zal evalueren. Het nieuwe parkeerbeleid is ingaan op 1 augustus. Het is te vroeg om nu al conclusies te trekken. Als men na drie maanden kijkt wat de resultaten zijn en dan bijstuurt, dan is dat misschien een oplossing. Maar het blijft een moeilijke situatie.”
  • Zowel de consument als de bedrijven hebben tijd nodig om zich aan te passen. Bepaalde zaken die rekenen op bezoekers van buitenaf zullen zich iets verder naar de rand van de stad vestigen. Mensen moeten wennen aan formules zoals Park and Ride (waarbij je je auto parkeert in garages buiten de stad, red.) En de tarieven moeten ook gunstig zijn”, besluit De Jong.
Meer
Lees meer...