Antwerpse industrie drijvende kracht achter verzet N-VA tegen Energiepact: Michel heeft nog pak werk

Antwerpse industrie drijvende kracht achter verzet N-VA tegen Energiepact: Michel heeft nog pak werk

Het verzet van N-VA tegen de sluiting van de kerncentrales zit niet enkel bij een paar specialisten binnen de partij. De grote tegenstanders zijn belangrijke spelers in de Antwerpse haven, die voor de partij en haar voorzitter Bart De Wever zeer belangrijk zijn. Dit weekend kwam BASF-baas Wouter De Geest op de barricaden, het maakt het er voor Michel niet makkelijker op.

Blijven ze toch open of niet? Dat is de grote vraag over de kerncentrales in dit land. Een deel van de huidige centrales sluit sowieso, maar de strijd om toch ministens twee nucleaire centrales open te houden gaat keihard.

Vorige week nog bevestigde de premier, maar ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten en CD&V-vicepremier Kris Peeters dat de wet die de kernuitstap regelt tegen 2025 niet in vraag gesteld wordt. Om die wet terug te draaien is er een meerderheid nodig in de Kamer, en die is er niet. Dat gaven alle regeringspartners de N-VA mee.

Maar het verzet van de Vlaams-nationalisten zit diep. Veel dieper dan een paar bezwaren van Bert Wollants en Andries Gryffroy, de twee energiespecialisten van hun partij in de Kamer en het Vlaams parlement. Het komt van Antwerpen, en dat is meestal doorslaggevend binnen de N-VA, waar de Antwerpse burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever nog altijd het enige zwaargewicht is.

De kracht van de Antwerpse haven

Want het is de Antwerpse haven en haar industrie die zich al veel langer zorgen maken in het energiedebat. De grootgebruikers van stroom zitten ook daar: onder meer de chemische industrie. Hun topman, de baas van BASF in België, Wouter De Geest, is radicaal tegen de sluiting van de kerncentrales. Hij voerde de forcing, door publiek te verklaren dat die sluiting “een ramp voor de industrie” zou betekenen. Want de alternatieve energiebronnen kunnen nooit op tijd klaar zijn, en de factuur neemt hoe dan ook gigantisch toe. De Geest wil dus twee centrales openhouden.

Die publieke uitspraken komen er na maanden gevoelig lobbyen, waarbij De Geest en De Wever elkaar goed aanvoelen. Meteen is duidelijk waarom de N-VA zo fors de hakken in het zand zet, in een dossier dat electoraal niet meteen veel oplevert: het bedreigt volgens de De Wever echt de industrie in de Antwerpse haven. En hij staat daarbij niet alleen: ook Marc Van Peel (CD&V) zit op die lijn, als Antwerpse havenschepen. Het Antwerpse Havenbedrijf liet vorige week ook fel haar bezorgdheid weten over de sluiting van de centrales.

Het dossier belandt zo op het bord van premier Charles Michel (MR). Die nam meteen de spanning weg, door geen deadline meer op het Energiepact te zetten: het hoeft niet per se nog dit jaar goedgekeurd worden. En hij zoekt nu naar een manier om iedereen aan boord te houden. Gisteren riep hij de minister-presidenten van de deelstaten bij zich, voor een informeel etentje. Geert Bourgeois (N-VA), Willy Borsus (MR) en Rudi Vervoort (PS) vertegenwoordigden er Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Nu woensdag is er een officieel overlegcomité, maar de premier wilde de sleutelspelers al wat vroeger zien.

epa

Gesponsorde artikelen