Antwerpse verkiezingskandidaat CD&V opgepakt met drie kilo heroïne in auto aan Zwitserse grens

Antwerpse verkiezingskandidaat CD&V opgepakt met drie kilo heroïne in auto aan Zwitserse grens

Rediart Cankja (41), die op de 46ste plaats van de CD&V-lijst van Kris Peeters staat en 10de op districtslijst voor Ekeren, is onderweg naar Zwitserland door de politie onderschept. Er werd 3 kilo heroïne gevonden in de wagen waarin hij zat. Vorige week waarschuwde Bart De Wever (N-VA) nog voor connecties tussen leden van de Antwerpse gemeenteraad en de drugsmaffia.

Cankja en de Kosovaarse Shpresa S. werden begin vorige week door de Franse politie tegengehouden in het Franse Vitry aan de grens met Zwitserland, schrijft Het Nieuwsblad. In de auto met Belgische nummerplaat van de Kosovaarse vrouw zat drie kilogram heroïne verstopt “in een speciaal daarvoor ontworpen plek”.

Het is nog niet duidelijk hoe de CD&V’er betrokken is, welke banden hij met S. heeft en in welke mate hij weet had van de drugs in de auto.

Reactie Peeters

“Als dit klopt, spreekt het voor zich dat de man niet op de lijst kan staan”, reageert Peeters aangeslagen. De CD&V-kopman kent Cankja naar eigen zeggen niet. “Wij hebben 55 kandidaten en daarnaast zijn er al de kandidaten in de districten. Dat is heel veel volk. Wij hebben ook niet de mogelijkheid om de Staatsveiligheid op iedereen af te sturen.”

Peeters wijst erop dat het de districten zijn die verantwoordelijk zijn voor de screening van de kandidaten. Zij dragen ook kandidaten voor de Antwerpse lijst voor. “Wij proberen mensen juist in te schatten, maar die mensen moeten ook zelf oprecht zijn. Ik betreur dit ten zeerste. Maar spijtig genoeg kan dit gebeuren.”

Van vluchteling naar tolk

Cankja vluchtte als tiener uit zijn geboorteland Albanië. Hij kwam na verschillende pogingen met een vervalst treinticket en zonder papieren via Duitsland in België terecht. Hij leefde een tijd op straat, maar kon uiteindelijk als tolk voor de stad Gent aan de slag.

Hij geeft al jaren inburgeringscursussen voor Albanese nieuwkomers in verscheidene agentschappen voor integratie en inburgering. Hij is ook beëdigd tolk Albanees-Nederlands in sociale centra en ziekenhuizen, bij de politie van Leuven, de federale gerechtelijke politie en verscheidene lokale politiezones van Antwerpen.

Woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie heeft al laten weten geen beroep meer te zullen doen op zijn diensten. Ook bij de federale gerechtelijke politie is Cankja nu persona non grata.

Vervanger Hugo Schellekens

Later op de dag besloot Peeters inderdaad om Cankja van de Antwerpse CD&V-lijst te halen. “We hebben van het federale parket via de minister van Justitie de bevestiging gekregen dat Rediart Cankja aangehouden is op verdenking van drugshandel. Met deze bevestiging is voor ons duidelijk dat deze man niet thuis hoort op onze lijst”, zei het Antwerpse kopstuk in een persmededeling.

Hugo Schellekens, volgens CD&V “een man met een hart voor de stad”, neemt zijn plaats in op de lijst. De 74-jarige Schellekens is in Ekeren al jarenlang de drijvende kracht achter de kunsttentoonstellingen in Hof De Bist en de herdenkingsvieringen op de nationale feestdag, 1 en 11 november.

Gesponsorde artikelen