Aphantasia: Disney-tekenaar Glen Keane herinnert zich niet hoe eigen ontwerp van ‘De Kleine Zeemeermin’ eruit ziet

Aphantasia: Disney-tekenaar Glen Keane herinnert zich niet hoe eigen ontwerp van ‘De Kleine Zeemeermin’ eruit ziet

De Kleine Zeemeermin is je waarschijnlijk wel gekend. Het is één van de ontwerpen van Glen Keane, de bekende Disney tekenaar. Je hoeft nog maar Disney te lezen en tal van beelden spoken door je hoofd. Maar dat is niet het geval bij iedereen door een gebrek aan een herinneringsvermogen, ook wel Aphantasia genoemd.

Net zoals Glen Keane en Ed Catmull, de oprichter van Pixar en Walt Disney Animation studios, heeft twee procent van de bevolking een vorm van Aphantasia. Dat houdt in dat zij geen geestesoog hebben en zich hierdoor heel weinig visueel kunnen herinneren. Denken aan een appel of een geliefde is geen enkel probleem maar deze voor ogen houden, lukt niet.

Aphantasia

Het onvermogen om zich visueel iets te herinneren is nog niet zolang ontdekt. Toch hebben enkele onderzoeken al aangetoond dat het soms nog een stapje verder gaat dan het ontbreken van een inbeeldingsvermogen. In dat geval bezit de persoon ook geen zintuiglijk herinneringsvermogen wat betekent dat een bepaalde smaak of geur niet op te halen is. Het is te vergelijken met het stemmetje in je hoofd dat eens een volledige dag op non-actief zou staan. Er zou geen enkel idee door je hoofd gaan.

Kenmerken

Als je Aphantasia hebt, zijn er verschillende kenmerken die vaak de kop opsteken. Het is bijvoorbeeld zeer moeilijk om je een gezicht te herinneren van een persoon die je enkele maanden niet gezien hebt, op reis te gaan naar ongekende plaatsen of je een van je favoriete films te herinneren en hierover te dagdromen. Je maakt dus al deze dingen bewust mee, maar het blijft niet in je geheugen hangen.

Ken je deze jurk nog? Wetenschappers weten eindelijk waarom we allemaal andere kleuren zien.

Impact

Een normale manier van leven is perfect mogelijk met Aphantasia. Zoals Catmull zelf aangeeft, vormt Aphantasia geen barrière op je creativiteit. Keane bewijst dit door een ontwerp op papier te zetten zonder enig inbeeldingsvermogen te hebben. Creativiteit en verbeelding zijn namelijk niet hetzelfde als een inbeeldingsvermogen hebben.

Gesponsorde artikelen