Left Right
scrollTop top

App op komst die toont of je in contact bent geweest met iemand met coronavirus


Covid 19 alert app

Terwijl iedereen zich (hopelijk) nog steeds aan de opgelegde coronamaatregelen houdt, wordt ondertussen ook al verder gedacht. Daarbij is het belangrijk dat we zo goed mogelijk kunnen nagaan met wie mensen die besmet zijn in contact zijn geweest. Daarvoor zou gebruik gemaakt worden van een applicatie op je smartphone.

Het was viroloog Marc Van Ranst die gisteren in De Afspraak als eerste openlijk sprak over het idee van een app die registreert waar en met wie besmette mensen in contact zijn geweest. Zijn opmerking deed na de uitzending heel wat stof opwaaien op sociale media.

China, Iran, Israel, Zuid-Korea, …

Het doet namelijk al snel denken aan situaties die we vooral linken met minder democratische landen. Zo hebben Chinese burgers een applicatie op hun smartphone met een kleurcode die bepaalt of ze al dan niet mogen buitenkomen. Iran verplichte dan weer zijn inwoners om de app AC19 te downloaden en daarop een vragenlijst in te vullen waarna een diagnose zou gesteld worden. In werkelijkheid diende de applicatie om in real-time hun locatie te tracken.

In Israel keurde premier Benjamin Netanyahu zelfs een nieuwe wet goed die de overheid toestond om burgers te traceren. Zuid-Korea gaat zelfs nog een stap verder. Zij combineren de GPS-locatie van smartphones met andere informatie om te kunnen achterhalen waar besmette personen geweest zijn. Die informatie is vervolgens voor iedereen beschikbaar. Deze aanpak, in combinatie met enorm veel testen, zorgt ervoor dat Zuid-Korea wereldwijd complimenten krijgt over zijn aanpak van het coronavirus.

GDPR-wetgeving en privacy

Door de Europese GDPR-wetgeving zijn dergelijke invasieve zaken in België gelukkig niet mogelijk. Hoewel het idee op het eerste zicht dus schrikwekkend klinkt, zal zo’n applicatie in België altijd anoniem en ontraceerbaar moeten zijn.

Een applicatie die werkt aan zo’n veilige applicatie is Covid-19 Alert. Deze app is ontworpen door heel wat digitale experten en maakt het mogelijk om te weten of je in contact bent geweest met iemand die besmet is met het coronavirus.

Covid-19 Alert

Bron: Covid-19 Alert!

Covid-19 Alert zou heel binnenkort live gaan. Op hun website leggen ze uit hoe de applicatie precies werkt. Nadat je je zelf hebt aangemeld, krijg je een willekeurige code toegewezen. De verzamelde informatie is gelinkt aan die code en dus niet aan je gsm-nummer of andere persoonsgegevens.

De app schakelt vervolgens Bluetooth aan op je smartphone en registreert zo anoniem met wie je in contact bent geweest, hoe lang dat was en hoe ver jullie van elkaar verwijderd waren. Al deze informatie wordt vervolgens maximum 14 dagen bijgehouden.

Als je besmet bent geweest, is het de bedoeling dat je de app de toestemming geeft om anoniem iedereen waarmee je in contact bent gekomen een verwittiging te sturen. Zij krijgen vervolgens een melding op hun smartphone die toont of er een laag, gemiddeld of hoog risico op besmetting is.

Zo werk de Covid-19 Alert-app


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452